UE nu va veni în ajutor: criza a paralizat Balcanii

UE nu va veni în ajutor: criza  a paralizat Balcanii

Criza politică și intrarea în Uniunea Europeană: cum trec țările balcanice prin pandemie.

Acum, Balcanii trec, într-adevăr, printr-o perioadă dificilă, iar acest lucru se referă nu numai la Albania și Macedonia de Nord. De fapt, pandemia a făcut ca viața politică în țările din regiune să fie pusă pe stand-by.

Descurcați-vă singuri

Pe teritoriul celor opt țări balcanice – este vorba de Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia de Nord și Bulgaria - au fost înregistrate peste 2.000 de cazuri de infecție.

Având în vedere că această regiune se învecinează direct cu Italia, care a devenit epicentrul epidemiei în Europa, se pare că indicatorii nu sunt atât de alarmanți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult de atât, Muntenegru a rămas multă vreme ultima țară europeană unde nu apăruse coronavirusul. Pe data de 25 martie acolo se înregistrau numai 52 de cazuri de infecție. Cu toate acestea, țările balcanice nu au din cauza aceasta motive de îngrijorare.

Atunci când amenințarea pandemiei plana deasupra lumii, țările balcanice au descoperit că sunt obligate să se descurce singure cu aceasta.

Mai ales acest fapt l-a indignat pe președintele Serbiei, Aleksandar Vučić. „Nu putem importa mărfuri, tehnică medicală și medicamente din UE la dispoziția autorităților europene. Această dispoziție a fost dată de aceleași persoane care ne-au avertizat să nu facem comerț cu China - a explicat președintele Vučić -. Atunci când acești oameni au avut nevoie de bani sârbești, ne-au forțat să facem comerț în condițiile puse de ei, pentru ca companiile europene să primească banii noștri. Când au venit vremuri grele, banii sârbeștii nu au mai fost necesari”.

Discursul emoționant al președintelui sârb, dacă a avut vreun efect, nu l-a avut asupra țărilor membre UE. Rusia s-a alăturat de curând țării balcanice care până atunci fusese ajutată de China (în prezent, Misiunea Umanitară Rusă este foarte activă în zonă).

Demn de remarcat este faptul că Serbia însăși nu se conduce după principiul „ajută pe aproapele tău”. Conducerea țării a luat hotărârea suspendării exportului de produse alimentare de bază, medicamente și produse de igienă, fapt care a provocat reproșuri deja la adresa Belgradului.