Discuţiile privind bugetul UE pe anul 2011 s-au prăbuşit aseară pe fondul neînţelegerilor dintre Parlamentul European (PE) şi unele state membre. Dacă bugetul nu va fi aprobat până pe 31 decembrie, cu ocazia Consiliului European de la mijlocul lunii, UE va începe noul an pe baza bugetului din 2010, situaţie ce ar putea afecta finanţarea europeană pentru agricultură, pentru proiectele de interconectare energetică sau pentru serviciul diplomatic comunitar.
Negocierile dintre PE şi reprezentanţii statelor membre au intrat în blocaj la miezul nopţii, potrivit AFP. Una dintre probleme a reprezentat-o intransigenţa unor state în frunte cu Marea Britanie şi Olanda, care au insistat asupra austerităţii bugetului UE pe 2011, în concordanţă cu reducerile bugetare operate de mai toate statele europene.
Un consens a fost atins în privinţa creşterii bugetului pe anul viitor cu doar 2,91%, creştere de două ori mai mică decât cea solicitată anterior de PE. Europarlamentul a cerut în schimb o declaraţie politică privind rolul său în viitoarele negocieri pe tema bugetului - concesie pe care reprezentanţii statelor membre au refuzat să o discute.
Probleme au apărut şi în legătură cu mecanismul care asigură "flexibilitatea" bugetului, prin realocarea de fonduri. Alocarea acestor fonduri se face prin votul cu majoritate calificată. Londra a cerut însă ca decizia să fie luată în unanimitate.
Un eşec al negocierilor privind flexibilitatea bugetului pune în pericol finanţarea unor programe precum ITER - care prevede construirea unui reactor de fuziune nucleară în Franţa, scrie portalul Euractiv. O compensaţie de 300 de milioane de euro pentru Bulgaria, care a acceptat să îşi închidă reactoarele nucleare, este de asemenea în pericol.
Afectată ar putea fi şi folosirea fondurilor europene necheltuite, precum pachetul de cinci miliarde de euro realocat în 2009 pentru mai multe proiecte energetice în care este implicată şi România.
Regretele Comisiei
Comisia Europeană şi-a anunţat azi regretul privind blocajul negocierilor. "Bugetul UE nu este pentru Bruxelles. El este pentru cetăţenii europeni, pentru afacerile, cercetătorii, studenţii, comunităţile rurale, oraşele şi regiunile din întreaga Uniune", a anunţat Comisia, citată de Agerpres.
Comisia va începe acum să lucreze la un nou proiect de buget pentru 2011. De îndată ce noul proiect de buget va fi publicat, Consiliul şi Parlamentul vor trebui să îşi facă poziţiile cunoscute şi va urma o altă procedură de conciliere. Această procedură va dura însă câteva luni, ceea ce însemnă că UE va intra în noul an pe baza bugetului din 2010.
În acest caz, Tratatul de la Lisabona prevede că alocarea bugetară va rămâne la nivelul celei din 2010 şi va fi eliberată lunar, în 12 tranşe egale. Aceasta procedură va limita marja de manevră şi va amâna finanţarea unor iniţiative şi investiţii importante în statele membre - aproximativ 90% din investiţiile financiare de la bugetul UE care creează creştere şi locuri de muncă.
Comisarul pentru buget, Janusz Lewandowski, a avertizat ieri că afectată ar putea fi finanţarea noului serviciu diplomatic european, precum şi a celor patru organisme de supraveghere a pieţelor financiare, instituite de UE pentru prevenirea unei noi crize.
Plăţile în cadrul Politicii Agricole Comune se află de asemenea în pericol, în condiţiile în care ele se fac în principal în lunile ianuarie-februarie.