UE nu agreeaza remanierea!

Ruperea coalitiei ar putea sta in calea beneficiilor pe care tara le-ar putea avea de pe urma aderarii, se arata intr-un raport Stratfor.

Celebra agentie privata de informatii, numita si "umbra CIA", noteaza ca Alianta DA, creata ca sa contracareze PSD, s-a bucurat de mare succes la inceput, dar ulterior a cunoscut tensiuni interne carora li s-a adaugat o lupta intre premier si presedinte.

Totusi, "ei au mentinut fragila alianta, pentru ca Romania sa intre in Uniunea Europeana", explica Stratfor.

O problema mai mare care decurge din remanierea guvernamentala este ca ministrul de interne, Vasile Blaga, si cel al justitiei, Monica Macovei, au fost demisi.

Ambii au avut roluri-cheie in reforme critice care au asigurat succesul eforturilor Romaniei de a se alatura Uniunii Europene.

Uniunea Europeana a considerat-o pe Macovei, reprezentanta a Partidului Democrat, fara a fi membra a acestuia, singurul politician situat deasupra luptelor interne politice din Romania si capabil sa urneasca reforma, arata Stratfor.

Fostul secretar de stat si sef al Departamentului Atifrauda Tudor Chiuariu a fost numit pentru a o inlocui pe Macovei.

Potrivit Stratfor, "desi are ceva experienta, care ii va fi de folos in noul sau rol, este inca tanar si ii lipseste relatia cu Uniunea Europeana pe care o avea Macovei".

Comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, a avertizat ca daca reformele lui Macovei nu vor continua, Uniunea Europeana ar putea activa clauza de salvgardare specifica - insemnand ca Romaniei i s-ar refuza ajutorul pe care UE il acorda noilor membri.

Agentia considera ca "principala problema dintre Tariceanu si Basescu este ca seamana prea mult. Sunt de acord in privinta multor pozitii politice, dar nu se inteleg cine are dreptul de a decide politica respectiva", afirma Stratfor.

"Iar Tariceanu s-a purtat frumos cu opozitia, sperand ca ii va asigura succesul in eventualitatea ruperii coalitiei", se arata in analiza Stratfor.

Alegerile anticipate nu sunt agreate de niciun alt partid in afara de PD, pentru ca sondajele de opinie arata ca aceste partide ar putea obtine rezultate si mai proaste decat in 2004.

"La aceasta se adauga si alte vesti proaste pentru presedinte. Cu un guvern minoritar condus de rivalul sau si sprijinit de opozitie, Basescu va fi redus la simplul rol de consilier al guvernului - sfaturile lui fiind destinate aproape sigur unor urechi surde", comenteaza Stratfor.