Europarlamentarii vor vota, joi, inițiative de reducere a utilizării antibioticelor în ferme, cu scopul de a proteja alimentele de bacterii rezistente.
Legea va limita folosirea antibioticelor la cazuri individuale de animale și nu la grupuri de animale, iar medicamentele vor fi folosite de către un veterinar doar dacă există un risc ridicat de infestare.
Pentru a reduce rezistența antimicrobială, legea ar permite Comisiei Europene să selecteze antibioticele care să fie destinate doar pentru tratarea oamenilor.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat de curând că bacteriile detectate la oameni, alimente și animale continuă să arate rezistență la cele mai folosite antimicrobiale. Cercetătorii științifici susțin că rezistența la ciprofloxaxin, un antimicrobial care este de o importanță vitală în tratarea infecțiilor umane, este foarte ridicată în Campylobacter, reducând astfel opțiunile de tratare eficientă a toxiinfecției alimentare. Bacteria Salmonella continuă să reziste la tratamentul cu multiple medicamente și să se răspândească în Europa, potrivit site-ului Parlamentului European.
Deputaţii europeni au cerut și reducerea consumului de antibiotice la oameni în Uniunea Europeană pentru a limita dezvoltarea bacteriilor rezistente.
Rezistenţa bacteriilor la antibiotice, datorată în special utilizării excesive a acestor medicamente la om şi la şeptel, este responsabilă pentru aproximativ 25.000 de decese în fiecare an în UE, spune Parlamentul European. Potrivit unui Eurobarometru din 2016, lipsa de conştientizare rămâne un factor-cheie: 57% dintre europeni sunt conştienţi că antibioticele sunt ineficiente împotriva virusurilor, 44% nu sunt conştienţi că acestea sunt ineficiente în cazul răcelii şi gripei.Există diferenţe semnificative între ţările UE în ceea ce priveşte utilizarea antibioticelor, apariţia rezistenţei şi măsura în care au fost implementate politici naţionale eficiente.
România este în top 5 în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, fapt care favorizează apariţia bacteriilor rezistente la tratament, se arată într-un raport al Observatorului Român de Sănătate.