Consiliul Uniunii Europene a adoptat crearea a trei noi autorităţi europene şi a Consiliului European pentru Riscuri Sistemice. Acestea vor avea rolul de a asigura stabilitatatea financiară în întreaga Uniune.
Prin adoptarea acestui pachet legislativ, Uniunea Europeană propune un set de măsuri concrete menite să asigure stabilitatea financiară în întreaga Uniune, au explicat reprezentanţii Departamenului pentru Afaceri Europene (DAE) din subordinea Guvernului.
"Consiliul European pentru Riscuri Sistemice (CERS) a fost creat în scopul de a monitoriza şi a avertiza cu privire la acumularea de riscuri în economia europeană, şi respectiv Sistemul european al supraveghetorilor financiari (SESF) pentru supravegherea instituţiilor financiare individuale (supraveghere micro-prudenţială). Sistemul constă dintr-o reţea de autorităţi naţionale de supraveghere care lucrează în strânsă cooperare cu noile Autorităţi europene de supraveghere, create prin transformarea Comitetelor existente pentru sectorul bancar, cel al valorilor mobiliare şi cel al asigurărilor şi pensiilor ocupaţionale", potrivit DAE.
În plus, odată cu intrarea în vigoare a pachetului legislativ vor lua fiinţă o Autoritate bancară europeană (ABE), o Autoritate Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (AEAPO) şi o Autoritate Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (AEVMP).
Înfiinţate de la 1 ianuarie 2011
Consiliul European pentru Riscuri Sistemice şi Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale vor avea sediul la Frankfurt, Autoritatea Bancară Europeană la Londra şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe la Paris, noul sistem urmând să fie operaţional de la 1 ianuarie 2011.
Totodată, Consiliul UE a adoptat un Regulament prin care acordă Băncii Centrale Europene (BCE) prerogative specifice pentru susţinerea CERS în îndeplinirea sarcinilor care-i revin, precum şi o directivă de modificare a legislaţiei existente în ceea ce priveşte competenţele conferite celor trei noi organisme de supraveghere.
Isărescu va face parte din Consiliu
În caz de nevoie, CERS, va emite către statele membre şi autorităţile europene de supraveghere avertismente cu privire la riscurile sistemice susceptibile de a se acumula şi recomandări cu privire la măsurile care se impun în vederea gestionării riscurilor respective.
Conducerea Consiliului va fi asigurată, pentru o prrioadă de cinci ani, de către preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), iar modalitatea prin care va fi desemnat următorul preşedinte al acestui Comitet urmând a fi stabilită ulterior. Consiliul general al Consiliului va fi alcătuit din preşedintele şi vicepreşedintele instituţiei, guvernatorii băncilor centrale ale celor 27 statelor membre, adică inclusiv guvernatorul Băncii Naţionale Române, Mugur Isărescu, preşedintele sau vicepreşedintele BCE, preşedinţii celor trei noi autorităţi europene de supraveghere şi un membru al Comisiei Europene.
Pe parcursul dezbaterilor din cadrul Consiliului ECOFIN şi al Consiliului European, România a susţinut necesitatea de reglementare a sectorului financiar la nivel comunitar, în contextul actualei crize economice şi financiare, pentru a asigura funcţionarea coerentă a mecanismelor de monitorizare şi avertizare timpurie la nivel european, îndeosebi cu privire la funcţionarea sectorului financiar.