Se rupe Europa! Scandal uriaș legat de certificatele de vaccinare

Se rupe Europa! Scandal uriaș legat de certificatele de vaccinare

Liderii UE au discutat în această seară despre realizarea unor pașapoarte de vaccinare pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19. Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria au susținut de la început ideea unui pașaport de vaccinare. În cele din urmă, Angela Merkel a anunțat că certificatele digitale de vaccinare vor fi disponibile înaintea verii.

Pașaportul de vaccinare obligatoriu. Cancelarul german Angela Merkel a declarat după summitul virtual al UE: „Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare. Acest lucru va face posibilă călătoria în interiorul UE și ar putea deschide calea pentru călătorii ulterioare din țări terțe în UE." Cu toate acestea, Comisia UE ar avea nevoie de aproximativ trei luni pentru a crea baza tehnică pentru astfel de documente. Aceasta înseamnă că schema de călătorie ar putea să nu fie disponibilă decât din luna iunie.

Grecia și România oferă deja cetățenilor săi un certificat după vaccinare. Grecia dorește un sistem care să permită persoanelor care au primit atât vaccinul Covid-19 să poată călători liber - Atena urmând să fie deschisă de la începutul lunii mai, relatează The Times. Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a cerut liderilor UE să ajungă la un acord cu privire la certificatele de vaccin. Ministrul de externe al Spaniei a solicitat o decizie care să permită deținătorilor de certificate de vaccin să călătorească fără a mai face un test Covid.

Comisia Europeană își propune să vaccineze cel puțin 70% din adulți până la jumătatea lunii septembrie. Dar până acum, numărul total de vaccinuri este sub 10%. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este sigură că obiectivul va fi atins. Ea a spus: "Acestea sunt 255 de milioane de oameni din Uniunea Europeană și, dacă ne uităm la cifrele planificate, acesta este un obiectiv pe care suntem siguri că îl vom atinge".

Ne puteți urmări și pe Google News

Se rupe Europa!?

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat înaintea summit-ului că dacă Uniunea nu se poate pune de acord asupra beneficiilor pentru persoanele vaccinate, care au fost testate ori au dobândit imunitate în urma infecţiei cu noul coronavirus, atunci Austria şi alte state membre care împărtăşesc aceeaşi opinie vor merge mai departe cu astfel de măsuri.

Emoțiile și tensiunile înaintea luării deciziei au fost deosebit de mari. Germania și Franța au avut unele rezrve privind luarea unei decizii pozitive unanme în această privință.

Statele europene care depind puternic de turism au susținut ideea de la început. Germania și Franța au fost reținute înaintea întâlnirii

”Consider că acest proiect trebuie implementat în primăvară - dacă nu în toată Europa, va trebui să o facem la nivel naţional şi prin înţelegeri cu alte state care au politici similare'', a spus Sebastian Kurz.

Și premierul bulgar Boiko Borisov a pledat pentru introducerea paşapoartelor de vaccinare. În același context, europarlamentarii cer un certificat comun de vaccinare, rezoluție care va fi votată în următoarea sesiune plenară.

În schimb, alte state membre, precum Franţa şi Germania, au fost rezervate cu privire la acordarea unor beneficii persoanelor vaccinate anti-COVID-19. Ele își motivau reținerile din cauza procentul persoanelor vaccinate în UE este încă foarte redus şi s-ar putea crea discriminări.

Angela Merkel a anunțat joi seară că certificatele digitale de vaccinare vor fi disponibile înaintea verii

Certificatele digitale de vaccinare care permit oamenilor să călătorească în Europa, în ciuda pandemiei de coronaviurs, probabil vor fi disponibile înaintea verii. Anunțul a fost făcut de cancelarul german Angela Merkel după summit-ul virtual al liderilor din UE.

“Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat Merkel în cadrul unei conferințe de presă, joi seara, adăugând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.