UE caută modalități de a se întoarce la Kabul fără a fi nevoie să recunoască talibanii

UE caută modalități de a se întoarce la Kabul fără a fi nevoie să recunoască talibanii Sursa: Arhiva EVZ

ABC. Graba lui Borrell de a se întoarce se datorează temerii că absența diplomaților occidentali va lăsa terenul deschis unor țări precum Rusia, China, Iran, Pakistan și Qatar.

Țările membre ale UE ar putea restabili o prezență comună la Kabul pentru a efectua operațiuni de evacuare umanitară, dacă condițiile de securitate o vor permite, dar asta nu înseamnă că vor recunoaște noul regim impus de talibani, care continuă să fie considerați un grup terorist de către majoritatea guvernelor europene.

"Am decis să lucrăm într-un mod coordonat pentru a ne coordona contactul cu talibanii, inclusiv printr-o prezență comună a Uniunii Europene la Kabul, dacă sunt îndeplinite condițiile minime de securitate", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, după o întâlnire informală a miniștrilor de Externe ai UE în Slovenia.

Borrell a fost din primul moment în favoarea menținerii abordărilor "operaționale" cu talibanii cât mai curând posibil, deși majoritatea guvernelor sunt mult mai reticente și, în orice caz, preferă ca aceste prime contacte să fie efectuate de UE ca atare, în timp ce evaluează comportamentul noilor autorități din Kabul. Recunoașterea oficială a guvernului taliban depinde de deblocarea fondurilor și a transferurilor din străinătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Borrell, "pentru a sprijini populația afgană, va trebui să ne implicăm cu noul guvern din Afganistan, ceea ce nu înseamnă recunoaștere. Este un angajament operațional".

Va fi o sarcină pe termen lung

Franța a spus deja că menține doctrina nerecunoașterii guvernelor, ci a țărilor, iar ministrul său de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat presei că, de vreme ce "talibanii au preluat puterea cu forța la Kabul, nu este posibil să recunoaștem această putere de facto. În rest, sperăm că vor respecta angajamentele asumate de Uniunea Europeană și G-7" printre care se numără "ridicarea obstacolelor pentru cei care doresc să părăsească țara și accesul gratuit la ajutorul umanitar pe teritoriul afgan, ruptură totală cu orice organizație teroristă, respectarea drepturilor fundamentale, în special ale femeilor. Pentru Germania, "aceste condiții nu sunt negociabile", așa cum a explicat ministrul Afacerilor externe, Heiko Maas, care a arătat clar că deocamdată "nimeni nu are iluzia că toate acestea vor fi realizate pe deplin în următoarele zile", ci că va fi o "sarcină pe termen lung".

Graba lui Borrell de a reveni la Kabul se datorează fricii că absența diplomaților occidentali va lăsa terenul deschis țărilor precum Rusia, China, Iran, Pakistan și Qatar, care își mențin ambasadele deschise și au relații fluide cu noua putere. "Dacă vrem să ajutăm afganii, avem nevoie de oameni din țară care să poată aduce acest ajutor persoanelor care au nevoie", a spus el, deși va judeca autoritățile de facto "în funcție de accesul pe care îl oferă".

De asemenea, miniștrii au vorbit despre consolidarea coordonării cu vecinii Afganistanului, în timp ce încearcă să prevină un flux pe scară largă de migranți din această țară către Europa. Borrell a declarat că UE va încerca să stabilească o "platformă politică regională" cu țările vecine ale Afganistanului pentru a contribui la stabilizarea situației, ținând cont de faptul că oficialii de la Interne au convenit săptămâna aceasta că vor acorda prioritate formulei ca refugiații să fie primiți în zonă înainte să ajungă fără control la frontierele europene. (Rador)