UE a decis suspendarea sancțiunilor economice împotriva Birmaniei

Uniunea Europeană a decis, azi, să-şi suspende majoritatea sancţiunilor împotriva Birmaniei, în special restricţiile împotriva a peste 800 de companii, menţinând totuşi embargoul asupra armelor.

Măsura, care va fi valabilă un an, dar care va putea fi revizuită în orice moment, a fost adoptată în cadrul unei reuniuni la Luxemburg a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe. ”Pentru a saluta şi încuraja procesul de reformă” din Birmania, UE ”va suspenda toate măsurile restrictive impuse guvernului, cu excepţia embargoului asupra armelor, care va fi menţinut”, se arată declaraţia adoptată de miniştri.

Uniunea aşteaptă în continuare eliberarea necondiţionată a deţinuţilor politici încă închişi şi ridicarea tuturor restricţiilor impuse celor care au fost deja eliberaţi. De asemenea, cere încetarea conflictelor etnice şi îmbunătăţirea condiţiilor de acces la ajutorul umanitar.

”Au fost înregistrate progrese importante în Birmania, însă rămânem extrem de îngrijoraţi din cauza conflictelor şi a încălcărilor de drepturi ale omului în câteva zone etnice din Birmania”, a subliniat ministrul britanic de Externe, William Hague, citat de AFP. ”Există în continuare deţinuţi politici şi, în prezent, o dispută pe subiectul depunerii jurământului de către membrii de opoziţie din Parlament”, a spus el. Noii aleşi ai opoziţiei, cei 40 de deputați  aleși ai partidului activistei pro-democrație Aung San Suu Kyi refuză să depună jurământul de respectare a Constituţiei din 2008, adoptată prin referendum la o săptămână după trecerea ciclonului Nargis (138.000 de morţi și dispăruţi), prin care se acordă puteri imense liderilor militari.

”Acest lucru arată de ce este corect ca sancţiunile să fie suspendate şi nu ridicate în totalitate. Ele ar putea fi reimpuse dacă Birmania va merge în direcţia greşită”, a spus Hague.