Procurorul șef al biroului de extrădări din Costa Rica, Laura Monge, a dat un interviu pentru postul de televiziune Antena 3, în contextul arestării Elenei Udrea și Alinei Bica.
Ea a vorbit despre etapele extrădării și șansele acestora de a fi trimise în România.
„Procesul de extrădare necesită formalități. Am cerut să primim un mandat de reținere cu scopul extrădării prin intermediul căilor diplomatice ca să acționăm pentru executarea lui. Și, deci, acest mandat a ajuns pe căi diplomatice. Cu toate acestea de când am aflat în Costa Rica vestea că existau două persoane de naționalitate română fugite de justiție, Biroul de consiliere tehnică și relații internaționale a Procuraturii Generale a Republicii Costa Rica, imediat a contactat pe omologii lor din România pentru a verifica dacă într-adevăr s-a emis un mandat de arestare cu scop de extrădare și a solicitat Interpolului din Costa Rica ca imediat să se pună în legătură cu omologii lor din România pentru a verifica toate subiectele legate de alerte și procedurile corespunzătoare de reținere internațională. După ce autoritățile române au trimis cererea prin căi diplomatice corespunzătoare cererea, poliția din Costa Rica și Interpolul în colborare cu ADIS le-au reținut pe cele două românce.”, a explicat Laura Monge.
„Perioada de timp în care judecătorul va rezolva cazul va depinde de diferite circumstanțe. Dacă judecătorul va avea nevoie de mai multe probe care să vină din România, acel timp de care e nevoie pentru a procesa probele și de a se trimite și de a fi primite, e parte din termenul care corespunde procesării. Ceea ce e important este ca mandatul de arestare, odată ce se va ajunge la data de 30 decembrie, dacă nu s-au rezolvat încă cererile, pentru că sunt două dosare diferite, două cereri independente emise de către Guvernul României, atunci judecătorul poate prelungi termenul până când se va termina procesul de extrădare fără să existe o dată limită exactă.”, a mai declarat procurorul șef al biroului de extrădări.