Udrea cheltuieşte cât 471 de parlamentari

În 2009, Ministerul Turismului va avea la dispoziţie 397 de milioane de lei, în timp ce bugetul Senatului şi al Camerei Deputaţilor este de 422 de milioane.

Bugetul pe 2009 al Ministerului Turismului, în fruntea căruia se află Elena Udrea, va fi de 397 milioane lei, cu doar 25 de milioane de lei mai mic decât suma alocată Senatului şi Camerei Deputaţilor, care se ridică la 422 de milioane de lei. Defalcat, Senatul va avea 120 de milioane de lei, iar Camera Deputaţilor, 302.

Ministerul Elenei Udrea beneficiază de creşterea cea mai substanţială a bugetului, comparativ cu anul trecut. În 2008, Agenţia Naţională pentru Turism a cheltuit 40.392.000 de lei. E drept, Agenţia avea mai puţini angajaţi (139, faţă de 229 cât sunt în prezent), însă obiectul de activitate era acelaşi.

Suma alocată Ministerului Turismului este prevăzută în Bugetul de stat pe 2009, avizat sâmbătă de comisiile parlamentare de resort.

De zece ori mai mulţi bani decât anul trecut

Cum vor fi cheltuiţi aceşti bani? Pentru „Programul de dezvoltare a produselor turistice“, Elena Udrea primeşte 312.573.000 lei, faţă de 468.000 lei cât a cheltuit Agenţia anul trecut. Alţi 42.000.000 lei sunt destinaţi programului de „marketing şi promovare turistică“. Fiecare minister este obligat să-şi justifice cheltuielile pe bază de programe şi obiective. Fără a da detalii foarte clare, Elena Udrea şi-a fixat drept ţintă „creşterea numărului de turişti străini“.

Deşi premierul Emil Boc le-a cerut bugetarilor, în permanenţă, să strângă cureaua, la Ministerul Turismului cheltuielile de personal vor creşte de la 8.715.000 lei la 13.653.000 de lei.

Suma rezervată pentru maşini, echipamente şi mijloace de transport a ajuns la 1.000.000 de lei, faţă de 100.000 lei, în 2008. Pentru achiziţia de mobilier şi birotică se vor cheltui 800.000 de lei. În acest caz există o posibilă explicaţie: anul trecut nu s-a achiziţionat nimic la acest capitol.

Ştefan Lungu, consilier al ministrului turismului, susţine că majorarea fon durilor faţă de anul trecut este fi rească. „Ministerul are bugetul de 10 ori mai mare decât agenţia, dar rămâne un buget mic în comparaţie cu alte mi nistere. Este vorba, în general, de proiecte de infrastructură dedicate strict turismului“, afirmă Ştefan Lungu.

Un ministru răsfăţat

Sumele menţionate sunt doar cele incluse în Bugetul de stat, la capitolul rezervat Ministerului Turismului. Printre măsurile anticriză discutate de guvern se află şi introducerea tichetelor de vacanţă, o cheltuială de două miliarde de lei. Procedurile ar urma să fie derulate de Ministerul Muncii şi de Ministerul Finanţelor, însă beneficiarul ar fi tot Ministerul Turismului.

MINISTER BOGAT. Elena Udrea a primit pentru programul de dezvoltare a produselor turistice de 666 de ori mai mulţi bani decât anul trecut

DEZBATERI MESCHINE

Ajutorul de înmormântare, drămuit până la ultimul bănuţ

Dacă bugetele unor instituţii de stat cresc exponenţial, guvernul a încercat să facă o economie, propunând reducerea ajutorului pentru înmormântare la 1.693 lei, faţă de 1.702 lei, cât era în 2008.

După ce UDMR a contestat micşorarea sumei, preşedintele Comisiei, Viorel Ştefan (PSD), a apreciat că, în perioada de criză, preţ urile la lumânări şi flori s-ar putea să scadă, iar diferenţa de nouă lei pare simbolică, dar cumulată, poate fi semnificativă. Eugen Nicolăescu (PNL) a susţinut amendamentul UDMR. „Nu trebuie să mergem sub nivelul anului 2008, măcar la aceste persoane amărâte“, a spus deputatul liberal. Insistenţa opoziţiei s-a lovit, iniţial, de precauţia unui secretar de stat de la Finanţe, Gheoghe Gherghina. „Impactul e de 1,9 milioane... Nu e mult, dar nu avem mandat de la primul-ministru şi deci dumneavoastră hotărâţi!“, a explicat acesta. Până la urmă, parlamentarii au decis să păstreze ajutorul de înmormântare la nivelul anului 2008. Bugetul de stat a primit avizul comisiilor de specialitate, cu voturile PSD şi PDL, în timp ce PNL şi UDMR au fost împotrivă. Proiectul va fi discutat marţi de plenul parlamentului.

Citiți și: