UDMR umflă electoral conflictul diplomatic cu Ungaria

În pragul alegerilor parlamentare, politicienii maghiari din țară alimentează „conflictul” româno-ungar. Kelemen Hunor vede corecte reacțiile unor oficiali de la Budapesta la unele decizii administrative din România care au lezat comunitatea maghiară

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a refuzat să comenteze decizia controversată a ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, de a interzice diplomaţilor din misiunile Ungariei în lume să participe la festivităţile organizate de Ziua Naţională a României, motivând că maghiarii ‚„nu au ce sărbători la 1 Decembrie”. Aseară, Traian Băsescu i-a taxat din nou pe politicienii maghiari: „Pot fi lucruri care pot fi tolerate și care nu pot fi. Ne-au tras un scuipat pe Ziua Națională. Cei care știu istorie, am mai ajuns noi pe la Budapesta, de vreo două ori. O soluție corectă ar fi ca UDMR să nu fie în guvern încă o perioadă”.

Drepturile maghiarilor, recunoscute

În schimb, Kelemen Hunor consideră că pe viitor ar trebui ca drepturile și promisiunile față de maghiari făcute în 1918 să fie respectate. „Am propus respectarea promisiunilor din 1918 faţă de toate minorităţile etnice din România, aceste este punctul de pornire, cu inima curată, cu sufletul cinstit şi aşa trebuie să vorbim despre ceea ce ne desparte şi ce ne uneşte”, a spus, ieri, Hunor.

Invitarea premierului Viktor Orban

Kelemen Hunor vede oportună invitația UDMR făcută premierului Ungariei, Viktor Orban, de a veni, azi, la Satu Mare, unde cei doi vor discuta despre tensiunile dintre Budapesta şi Bucureşti. „Tensiunile au plecat şi în momentul în care au fost multe decizii administrative şi nu numai în România care au lezat comunitatea maghiară şi care au atacat drepturile obţinute. Din acest punct de vedere reacţia oficialilor de la Budapesta a fost una corectă, de responsabilitate faţă de maghiarii din România”, a explicat Hunor.

MAE: Atitudinea ungurilor, neeuropeană

Ministerul Afacerilor Externe consideră că afirmațiile unor oficiali maghiari, potrivit cărora, relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria s-au deteriorat începând cu anul 2012, nu sunt în spiritul valoriilor europene apărate de România. Ambasadorului Ungariei la București i-a fost transmis mesajul părții române fără să fie convocat la MAE.

Pe Tokes îl insultă Ziua Națională a României

Eurodeputatul Tokes Laszlo a declarat că i se pare jignitor pentru comunitatea maghiară din România că Ziua Națională este serbată pe 1 decembrie. În opinia sa, acest lucru înseamnă „că noi suntem cetățeni de gradul doi”. „Este de la sine înţeles că ar fi trebuit să se găsească o dată care poate fi sărbătorită laolaltă de maghiari şi români. Ar putea fi o dată a Revoluţiei. Oricum, şi dacă nu este jignitor, nu pot împărtăşi această sărbătoare. Este o problemă de conştiinţă pentru toţi ungurii. Este jalnică pentru că am piedut Transilvania şi am devenit minoritari şi asupriţi. De ce nu spune Marko Bela sau Kelemen Hunor că în ultimii 25 de ani au dispărut 500.000 de maghiari din Transilvania? Se laudă doar cu succesele lor”, a spus Tokes.

Plăcuțe multilingve la Cluj

Liderii UDMR Cluj vor ca plăcuţele care indică intrarea şi ieşirea din localitate să fie în română, maghiară şi germană. „Nu cred că ne poate acuza cineva că numai în campanie vorbim de această problemă, de 10 ani luptăm pentru această chestiune. Cred că nu putem vorbi de un multiculturalism real, adevărat, fără multilingvism. Atâta vreme cât există asemenea discrepanţă între fapte şi retorică, Clujul nu poate fi numit un oraş multicultural”, a spus, ieri, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond.