Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că reacţiile unor oficiali de la Budapesta la unele decizii administrative din România care au lezat comunitatea maghiară sunt corecte.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că reacţiile unor oficiali de la Budapesta la unele decizii administrative din România care au lezat comunitatea maghiară sunt corecte şi de responsabilitate faţă de maghiari, informează mediafax.ro.
Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă i se pare oportună invitaţia lansată de UDMR premierului Ungariei, Orban Viktor, de a veni, joi, la Satu Mare şi ce va discuta cu acesta, dar şi despre tensiunile dintre Budapesta şi Bucureşti, liderul UDMR a spus că în cadrul întâlnirii cu Orban se va face un apel de mobilizare pentru comunitatea maghiară.
"Este extrem de oportună invitaţia şi ne vom întâlni la Satu Mare, vom face un apel de mobilizare pentru comunitatea maghiară. Eu am întâlniri periodice, destul de bine programate de trei-patru ori pe an cu premierul Ungariei ceea ce nu este un lucru rău, asta este normalitatea. Tensiunile au plecat şi în momentul în care au fost multe decizii administrative şi nu numai în România care au lezat comunitatea maghiară şi care au atacat drepturile obţinute. Din acest punct de vedere reacţia oficialilor de la Budapesta a fost una corectă, de responsabilitate faţă de maghiarii din România, aşa cum şi România ar trebui să reacţioneze când românii din Valea Timocului sunt intimidaţi, atacaţi şi drepturile lor nu sunt respectate, sau în Ucraina. Cred că aceste reacţii sunt normale şi la aceste fapte au venit şi reacţii pe canale diplomatice şi directe”, a spus Kelemen.
Acesta a afirmat că s-a referit la deciziile din România luate în ultimii trei-patru ani faţă de comunitatea maghiară, cum sunt cazurile Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş sau privind simbolurile maghiare şi folosirea limbii materne.
Întrebat şi cum comentează declaraţiile unor oficiali din Ungaria legate de Ziua Naţională a României, Kelemen Hunor a afirmat că este mai interesat mai mult de viitor decât de trecut.
"Eu nu prea comentez ce spun demnitarii din Ungaria sau din alte state, dar spun că elemente din trecut ne-au aşezat pe baricade diferite, niciun maghiar nu vede altfel cele întâmplate în 1918. Ceea ce pentru unii este bucurie, pentru alţii înseamnă pierdere. Pentru a merge înainte, pe mine mă interesează viitorul mai mult decât trecutul, trebuie să vorbim cinstit şi corect. Aceste aspecte din trecut nu înseamnă că nu putem proiecta un viitor împreună şi de aceea am propus respectarea promisiunilor din 1918 faţă de toate minorităţile etnice din România, aceste este punctul de pornire, cu inima curată, cu sufletul cinstit şi aşa trebuie să vorbim despre ceea ce ne desparte şi ce ne uneşte”, a spus preşedintele UDMR.
Acesta a adăugat că nu comentează din punct de vedere diplomatic declaraţiile ministrului de Externe al Ungariei privind interzicerea participării diplomaţilor Ungariei la manifestările de 1 Decembrie, dar consideră că decizia acestuia este "logică, după toate aceste declaraţii şi atacuri”.
Preşedintele UDMR este de părere că România şi Ungaria, în anii care urmează, ar trebui să formeze un front comun împreună cu celelalte state din Grupul de la Vişegrad şi cu celelalte state foste comuniste din regiune, pentru a propune reforme constructive la Bruxelles.
"Este extrem de important să fim cetăţeni egali cu cei care au fondat UE pentru că pe mine mă deranjează că nu am intrat în Schengen. Cred că şi oficialii din Ungaria şi viitorii oficiali din România se vor gândi la viitor iar trecutul va fi discutat cinstit aşa cum simte fiecare, fără să avem intenţia de a leza pe cineva”, a conchis Kelemen Hunor.
Declaraţiile unor oficiali maghiari, potrivit cărora, relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria s-au deteriorat începând cu anul 2012, nu sunt în spiritul valoriilor europene apărate de România, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuţ Vâlcu, afirmând că MAE a transmis mesajul.
"Sigur, astfel de declaraţii nu sunt, aşa cum a apreciat şi MAE în răspunsul pe care l-am dat pe 1 decembrie, în spiritul valorilor europene pe care România le apără. Am transmis foarte clar pe canalele diplomatice părţii maghiare, inclusiv prin intermediul ambasadorului Ungariei la Bucureşti, dar şi ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, i-a transmis omologului său ungar prin marja Reuniunii ministeriale a NATO, care are loc zile acestea la Bruxelles, acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuţ Vâlcu, întrebat cum comentează MAE recentele afirmaţii ale unor oficiali maghiari potrivit cărora relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria s-au deteriorat începând cu anul 2012.
Vâlcu a afirmat că ministrul de Externe ungar a făcut recent declaraţii care specifică faptul că România este un partener strategic al Ungariei.
"Ministrul de externe ungar a avut nişte declaraţii pe care le-a acordat mass-media din România prin care specifica faptul că România este un partener strategic al Ungariei. Sperăm ca declaraţiile respective să se concretizeze şi să se concretizeze şi să se repete şi prin fapte. Trebuie să privim mereu către secolul XXI şi în spiritul valoriilor secolului XXI", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE.
Întrebat dacă ambasadorul Ungarie la Bucureşti a fost convocat la MAE pentru a-i fi transmis mesajul părţii române, Vâlcu a afirmat că s-au folosit canalele diplomatice uzuale şi mesajul a fost transmis şi la mivel de miniştri într-o discuţie pe acest subiect.
"(Mesajul-n.r.) a fost transmis prin canalele diplomatice uzuale, ambasadorului direct i s-a transmis acest lucru şi cum am spus şi la nivel de ministri a avut loc o discuţie tocmai pe acest subiect. Este foarte greu să escaladezi o temă însă este mai greu să construieşti. România rămâne în continuare angajată să construiască acest parteneriat strategic pe care îl are cu Ungaria", a explicat purtătorul de cuvânt al MAE.
Conform publicaţiei hvg.hu, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto le-a cerut diplomaţilor din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivităţile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. La cererea jurnaliştilor de la Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior de la Budapesta a confirmat ordinul.
“Din moment ce poporul maghiar nu are absolut nimic de sărbătorit pe 1 Decembrie, ministrul de Externe şi al Comerţului exterior le interzice tuturor angajaţilor ministerului să participe la festivităţile organizate cu ocazia zilei naţionale a României”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de presa ungară.
Ministerul român de Externe a catalogat decizia lui Szijjarto drept “greu de înţeles, cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică. România a fost şi este un stat care va rămâne profund ataşat respectului acestor valori”.