Evenimentul Zilei > Politica > UDMR susține cote voluntare de refugiați
UDMR susține cote voluntare de refugiați

UDMR susține cote voluntare de refugiați

UDMR se pronunţă pentru ideea de cotă voluntară, nu obligatorie în problematica refugiaţilor, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, declarând miercuri, într-o conferinţă de presă, că România trebuie să susţină această idee la nivel european.

El a arătat că autorităţile statelor UE trebuie să vorbească despre o responsabilitate comună pe acest subiect.

"Suntem de acord că problema migranţilor este cea mai mare criză şi problemă a UE şi cea mai mare provocare pentru statele membre. Nu putem trata acest subiect separat şi să vorbim doar de responsabilitatea statelor membre sau a UE. (…) Se pune problema despre alocarea cotelor de migranţi şi se observă creşterea extremismului, xenofobiei, rasismului, care pe termen scurt este un pericol pe lângă această situaţie a migraţiei către UE. Trebuie să vorbim despre o responsabilitate comună (…) de aceea ar fi o greşeală să respingem primirea migranţilor, a celor care vin în ţările europene, dar nici nu putem accepta un mecanism formal", a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai spus că, pe termen scurt, România este bine să susţină poziţia pentru cota voluntară, nu cota obligatorie, pentru că orice stat dacă se va confrunta cu acest val de imigranţi pe perioada iernii şi nu va găsi o soluţie, va pica la acest "examen de umanitate şi solidaritate".

"Pe termen mediu este nevoie de implicarea statelor UE în Orientul Mijlociu pentru a stabiliza situaţia de acolo. Până nu se va stabiliza situaţia în Siria, Irak, în ţările de unde mai vin imigranţi nu se va rezolva problema. Permanent va exista o plecare şi o sosire şi acest lucru ar putea să însemne şi intervenţii militare mult mai puternice împotriva statului islamic. (…) Până ce în UE, SUA nu se va ajunge la o astfel de soluţie Orientul Mijlociu va rămâne o zonă de conflict", a afirmat preşedintele UDMR, adăugând că România trebuie să se pregătească pentru a primi refugiaţi "în limita posibilităţilor sale".

Kelemen Hunor a lansat, totodată, ideea unei dezbateri la nivelul UE privind fenomenul migraţionist şi viitorul uniunii.

România ar urma să preia 4.646 de persoane aflate în nevoie de protecţie internaţională (refugiaţi) aflate în Italia, Grecia şi Ungaria, potrivit schemei de redistribuire de urgenţă a refugiaţilor între statele membre ale Uniunii Europene, relevă un comunicat al Comisiei Europene dat publicităţii miercuri la Strasbourg.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: