Liderii UDMR Cluj şi Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) au făcut, vineri, o petiție în care solicită un punct de vedere de la ministrul de Interne, Carmen Dan. Ei fac referire la incidentele din 15 martie, când la marşul de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni o persoană a primit avertisment şi alte trei au fost amendate cu câte 500 de lei de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.
Președinții celor două filiale ale partidelor spun că jandarmii susțin că acțiunile lor au fost cerut de către organizatori pentru că respectivii bărbaţi aveau asupra lor steagurile neoficiale ale Transilvaniei, informează Mediafax.
"Subsemnaţii Soós Sándor, preşedinte al PPMT Cluj, şi Csoma Botond, preşedinte al UDMR Cluj, formulăm prezenta petiţie prin care vă solicităm punctul de vedere oficial şi baza legală în situaţia din data de 15 martie, de Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni, când, în municipiul Cluj-Napoca, a avut loc un caz nefericit cauzat de Jandarmeria Română, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca la manifestarea festivă organizată de către UDMR Cluj. Preşedintele PPMT Cluj, Soós Sándor, preşedintele PPMT Cluj-Napoca, Fancsali Ernő şi alţi colegi de-ai lor au participat la eveniment într-un mod paşnic, purtând steagul Transilvaniei, le cărui simboluri se regăsesc şi în stema României. Jandarmii, invocând solicitarea organizatorilor pentru înlăturarea persoanelor şi a steagurilor, solicitare care a fost negată de către organizatori, au oprit, au legitimat şi au dat amenzi şi avertismente, creând, astfel, conflict între organizatori şi participanţi", se arată în petiția UDMR și PPMT.
Președinții celor două organizații clujene au menţionat că şi în anul 2016 s-au întâmplat cazuri asemănătoare, "iar atunci organele au susţinut faptul că purtarea steagului Transilvaniei ar constitui infracţiune, constând în aceea că steagul Transilvaniei ar fi de natură să incite la ură şi discriminare".
"La acea dată a fost trimisă o petiţie către Poliţie, prin care s-a cerut lămurirea comportamentului abuziv al poliţiştilor, la care am primit un răspuns fără a conţine observaţii concrete. Prin faptul că unii participanţi au fost îndepărtaţi din mulţime şi reţinuţi de către organe în vederea legitimării şi obligării de a nu purta în continuare la eveniment steagul Transilvaniei, persoanele au fost împiedicate să participe la evenimentul comemorativ, astfel au fost încălcate mai multe drepturi constituţionale", se mai arată în documentul celor două partide.
Csoma Botond şi Soos Sandor au cerut ministrului de Interne clarificări în ceea ce priveşte comportamentul şi măsurile luate de către jandarmi, dacă au fost oportune şi legale, şi în ce măsură purtarea steagului Transilvaniei de către persoane care se simt reprezentate de către simbolurile acestuia este sau nu este legală.
UDMR a solicitat, printr-un proiect de lege, depus miercuri la Senat, ca ziua de 15 martie să fie declarată sărbătoare a comunităţii maghiare din România, urmând să se acorde angajaţilor maghiari o zi liberă, pentru a participa la manifestări. Potrivit proiectului semnat de senatorii şi deputaţii UDMR, angajatorii ar urma să acorde o zi liberă, în data de 15 martie, la cerere, persoanelor aparţinând comunităţii maghiare, pentru participarea la manifestările dedicate comemorării zilei de 15 martie.