UDMR pleacă, USL 2.0 ia toată guvernarea

PSD va merge în formula nouă a USL, UNPR-PC-PRL, pentru a cere votul în Parlament și a prezenta o variantă restructurată de Guvern.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, ieri, că formațiunea sa va ieși de la guvernare. Decizia a fost luată, la Cluj, de Consiliul Permanent al UDMR, după peste cinci ore de dezbateri.

PNL așteaptă decizia definitivă

Surse politice din interiorul UDMR au declarat pentru EVZ că, imediat după al doilea tur de scrutin, mai mulți lideri ai Uniunii, printre care președintele CJ Harghita Borboly Csaba, au cerut ca partidul să iasă de la guvernare, motivul principal fiind votul pro-Iohannis dat de maghiarime la alegerile prezidențiale. „După declarațiile făcute de Borboly Csaba s-a luat decizia consultării maselor, a tuturor organizațiilor, până la cele de comună, părerea unanimă fiind aceea că UDMR trebuie să iasă de la guvernare”, a spus un lider politic al UDMR.

În replică, prim-vicepreședintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că discuția legată de colaborarea cu UDMR pentru formarea unei noi majorități parlamentare se va purta în momentul în care decizia de ieșire de la guvernare va fi una definitivă, obiectivul fiind înlăturarea actualului guvern. Anunțul liderilor UDMR a provocat un val de bucurie în rândul partidului lui Dan Diaconescu, care a transmis, într-un comunicat de presă, că după 25 de ani, România are în sfârșit „un guvern 100% românesc”.

Se pregătește un nou Cabinet

Premierul Victor Ponta a declarat, aseară, că în „formula nouă a USL”, lansată în 14 noiembrie, se dorește prezentarea în Parlament a unei variante restructurate de Guvern și a bugetului pe 2015, el menționând că a luat act de decizia UDMR de a ieși din coaliția de guvernare și respectă această decizie. „În noua formulă a USL, cu PSD, UNPR, PC și PLR, alături de minorități, ne dorim să prezentăm în Parlament o formulă restructurată de Guvern și bugetul pe 2015.E extrem de important ca în perioada următoare să ne folosim toate energiile pentru a asigura o bună guvernare. Legitim este să guvernăm până la final”, a spus Ponta.

Majoritate și fără UDMR

Dintre cei 570 de parlamentari, PSD-PC-PLR-UNPR și UDMR au împreună 333 de senatori și deputați. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor are, la ora actuală, 18 deputați și 8 senatori. Prin urmare, dacă UDMR nu mai susține guvernul, actuala majoritate va sta în 307 parlamentari. În contextul în care Parlamentul are 570 de senatori și deputați, guvernul Ponta nu ar trebui să-și facă probleme în privința asigurării majorității parlamentare, dacă celelalte grupuri: PC-PLR și UNPR susțin guvernarea.