Uniunea a decis ieri să-l arunce în cursa pentru Cotroceni pe preşedintele executiv, Kelemen Hunor. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) intervine în ofensiva electorală a lui Traian Băsescu în secuime. UDMR a decis, în cele din urmă, să aibă propriul candidat pentru Cotroceni, preşedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor.
Chiar şi fără sprijinul radicalilor maghiari conduşi de Laszlo Tokes, candidatul UDMR are toate şansele să rupă o parte semnificativă din voturile pe care actualul şef al statului se baza în secuime, în condiţiile în care Uniunea nu avea un prezidenţiabil.
Potenţialul electoral al regiunii nu este de neglijat, mai ales, că în turul al doilea al prezidenţialelor din 2004, Traian Băsescu aproape şi-a dublat numărul de voturi după ieşirea din cursă a candidatului UDMR, obţinând peste 100.000, iar la referendumul pentru demitere, din 2007, a adunat aproape 250.000 de voturi în favoarea menţinerii sale în funcţie. Marko Bela: „O propunere cu greutate” Oficializarea candidaturii lui Kelemen Hunor a avut loc ieri, după o perioadă în care UDMR a încercat să-şi maximizeze profitul politic prin aruncarea sau nu a unui prezidenţiabil în cursă. „Vom propune Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) să-l avem candidat la prezidenţiale pe Kelemen Hunor. Domnia Sa a fost propus de Consiliul Permament şi de colegii mei. Atuurile lui le vom prezenta mâine la CRU, decizia acolo se va lua. Acum este o propunere, dar o propunere cu greutate”, a declarat Marko Bela, ieri, la finalul Consiliului Permanent al UDMR. El a precizat că o primă propunere îl viza pe el, însă a declinat-o.
Nominalizarea lui Kelemen vine după mai multe luni în care, susţin surse politice, UDMR a negociat atât cu PDL, cât şi cu PSD intrarea în cursa pentru Cotroceni.
În cele din urmă, afirmă aceleaşi surse, PSD-iştii au avut mai multă putere de convingere în a-l determina pe Marko să nu-i dea din prima voturile lui Băsescu, fapt ce l-ar fi putut scoate din cursă pe Mircea Geoană şi ajuta pe Băsescu să obţină un al doilea mandat din primul tur. (A contribuit Cora Muntean) REŢINERE
Laszlo Tokes nu-şi oferă, deocamdată, sprijinul
Nominalizarea lui Kelemen Hunor nu este agreată de aripa dură a maghiarilor conduşi de Laszlo Tokes. Nemulţumirea acestora este motivată, în mare parte, de faptul că Marko Bela doreşte impunerea lui Kelemen Hunor ca succesor al său la şefia UDMR.
De altfel, Laszlo Tokes şi-a manifestat, oficial, reţinerea faţă de suţinerea prezidenţiabilului UDMR, sub pretextul că nu e lămurit dacă înţelegerea parafată la europarlamentare cu CNMT-ul, pe care-l conduce, e valabilă şi pentru alegerile prezidenţiale.
„Trebuie să vedem dacă prezidenţialele aparţin de colaborarea din cadrul solidarităţii maghiare. În această privinţă încă nu am convenit, dar vom discuta după şedinţa CRU al UDMR”, a precizat Tokes.
Marko Bela speră însă să-i convingă pe radicali să se alinieze şi de această dată în spatele UDMR, invocând tot colaborarea de anul trecut. „Această înţelegere între UDMR şi CNMT a contribuit esenţial la succesul alegerilor europarlamentare. Am discutat şi despre viitor şi vom avea consultări în toate problemele importante, inclusiv aşteptăm o susţinere pentru prezidenţiale din partea CNMT”, a spus Marko.