Pentru a nu avea emoţii în Parlament, la votul de învestitură a noului Executiv, premierul a cerut Uniunii să se alăture puterii. De data aceasta, PC nu are nicio obiecţie.
După ce, în 2012, i-a lăsat pe afară, acum, rămas fără liberali, Victor Ponta îi invită pe UDMRişti la guvernare. Prin urmare, Uniunea se pregăteşte de discuţii privind formarea viitoarei majorităţi parlamentare. Premierul nu a purtat discuţii doar cu UDMR, ci şi cu grupul minorităţilor naţionale. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost sunat, ieri, de Ponta, care l-a invitat la o o discuţie. "Am stabilit că în zilele următoare ne vom întâlni, nu am fixat ziua, ora şi locul, dar am acceptat această invitaţie", a spus Kelemen. Discuţii pe această temă vor exista, vineri, în cadrul Uniunii, la întâlnirea cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, şi sâmbătă, în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), când se va cere şi un mandat privind negocierile cu Ponta. "UDMR este pregătită să-i dea o mână de ajutor premierului Ponta (...) Eu nu neg că varianta cea mai bună ar fi intrarea la guvernare cu miniştri", a spus Kelemen Hunor.
- UDMR, invitat la guvernare de Victor Ponta. Ce părere are Dan Voiculescu?
"Tumoarea canceroasă"
Imediat după câştigarea alegerilor parlamentare din 2012, Ponta a mai avut discuţii cu UDMR în vederea cooptării la guvernare, dar, la momentul respectiv, atât liderii PNL, cât mai ales cei ai PC, au făcut declaraţii acide la adresa lor. La rândul său, liderul UDMR a spus despre Dan Voiculescu că este "tumoarea canceroasă a politicii româneşti".
Acum, Kelemen Hunor susţine că el nu şi-a schimbat părerea despre Voiculescu, dar a subliniat că discuţiile le poartă cu Ponta. "Premierul are responsabilitatea de a asigura o guvernare şi dacă discutăm, discutăm cu el. Eu cu Voiculescu nu am ce discuta. De altfel, Voiculescu nu face parte din Guvern", a spus Kelemen. Pentru a avea o majoritate sigură în Parlament, PC îi face acum ochi dulci UDMR. "Eu nu am absolut nimic împotrivă ca UDMR să facă parte din coaliţia de guvernare" a spus preşedintele PC, Daniel Constantin.
Trei din patru USL-işti preferă PSD
Dacă ar avea de ales între PSD şi PNL, votanţii USL i-ar prefera pe social-democraţi, a susţinut Dan Sultănescu, consilier al premierului, citând date din mai multe sondaje efectuate de CSCI, institut pe care îl conduce. Votul acestui grup, conform mai multor sondaje, s-ar duce preponderent în tabăra PSD (aproape 40%), deşi un procent important (30- 40%) sunt nehotărâţi. Doar puţin peste 10% ar fi preluate de PNL, spune Sultănescu.
- Elena Udrea: Cerem să ni se spună ce compromisuri va face Victor Ponta pentru a avea susţinerea UDMR
Băsescu: "Lideri mărunţi" Preşedintele Traian Băsescu a spus că liderii USL s-au dovedit a fi mărunţi şi că au ajuns să pună ţara în dificultate, într-o perioadă de criză în regiune. "Nu întotdeauna cei care te aleg aşteaptă de la tine să le dai bani. Aşteaptă o guvernare corectă, în interes naţional, care să scoată ţara din dificultate. Ei, prin disputa lor, au pus-o în dificultate, într-o perioadă de criză în regiune. (...) Îi compătimesc pentru faptul că deţin funcţii şi nu au reuşit să se ridice la înălţimea funcţiilor lor", a spus şeful statului. Băsescu a subliniat că "pasiunea" de a pune criza dintre Ponta şi Antonescu, pe seama intervenţiilor sale este "greşită şi mincinoasă". Preşedintele a semnat decretele privind demisiile miniştrilor liberali, precum şi pe cele de numire a interimarilor. CITIȚI ȘI:
- Kelemen Hunor a fost sunat de Victor Ponta. Președintele UDMR spune că „varianta cea mai puternică este intrarea la guvernare”
- Guvernul Ponta III, cu UDMR şi fără liberali. Ce i-au cerut liderii maghiari premierului Victor Ponta pentru a intra la guvernare