Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Arad, că la alegerile de anul viitor Uniunea se aşteaptă să îşi păstreze numărul de primari, de parlamentari şi are în plan să revină la guvernare.
Liderul UDMR a spus că pentru maghiari anul 2024 „este un an cu o miză uriaşă".
„Miză uriaşă înseamnă să fii reprezentat în toate instituţiile unde după alegeri poţi să trimiţi reprezentaţi. La europarlamentare noi ne bazăm pe două locuri, la locale avem 200 de primari şi tot pe acolo vom avea.
UDMR vrea mereu la guvernare
În Parlament vrem să avem o reprezentare proporţională, cum avem şi acum. Acesta este scopul nostru şi nu ascundem nici acel deziderat de a reveni la guvernare după alegerile de anul viitor, dacă avem un rezultat bun”, a declarat preşedintele Kelemen Hunor, citat de Agerpres.
Liderul UDMR spune că formațiunea sa politică nu are cum trece de un scor electoral mai mare de 6,5 la sută, maximum 7 procente, spre deosebire de formaţiunile politice româneşti, indiferent ce ar face.
„Noi când suntem în Opoziţie, indiferent ce facem, indiferent cât criticăm guvernul, şi criticăm când atâta trebuie criticat nu vom creşte peste 6,5 - 7%. Şi dacă lucrez de trei ori mai mult, şi dacă muncesc 24 de ore din 24.
Se teme de statul în opoziție
Partidele româneşti din Opoziţie da, de la 10% pot să ajungă la 20%, uite la AUR. Pot să crească la 30% unii, pot să câştige alegerile, ei au o posibilitate de a aduna voturi.
Până când votul etnic în România va funcţiona, UDMR, indiferent ce comportament are în Parlament în Opoziţie, nu va avea mai mult de 6,5 - 7%", a spus liderul UDMR.
Liderul UDMR la comemorarea generalilor lui Kossuth Lajos
Kelemen Hunor se află în Arad pentru a participa la manifestări prin care sunt comemoraţi cei 13 generali ucişi în oraş la sfârşitul Revoluţiei de la 1848-1849.
Cei 13 de la Arad (în maghiară Aradi vértanúk) este denumirea generică sub care sunt cunoscuți 13 ofițeri ai armatei imperiale austriece executați în 1849 la Arad.
Ei au fost acuzați că s-au alăturat mișcării revoluționare a lui Kossuth Lajos. Generalii au susținut revendicările maghiare, printre care se numărau și cea de independență față de Imperiul Austriac.