Ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a declarat într-un interviu acordat postului de radio ucrainean ”Radio NV” că regiunea Transcarpatia-regiune care se învecinează la sud cu județul Maramureș- este o regiune cu risc ridicat în ceea ce privește amenințările hibride din partea țărilor vecine.
"Cred că Transcarpatia este o regiune cu risc ridicat în ceea ce privește metodele hibride. Trebuie să investim în aceasta [pentru a contracara amenințările hibride], altfel vom crea o situație care ne va costa mai mult de atât", a declarat Klimkin.
Ministrul de Externe al Ucrainei a subliniat că este necesar să se dezvolte cu hotărâre o politică adecvată pentru tratamentul minoritățile naționale din Transcarpatia. El a adăugat că aceasta a fost o sarcină importantă care ar trebui aplicată și în alte regiuni ale Ucrainei în legătură cu minoritățile naționale, deoarece Rusia ar putea manipula sensibilitățile acestora.
"Există și alte regiuni în care avem minorități naționale: români, bulgari. Înțelegem foarte bine cum Rusia folosește minoritățile române și bulgare. Se poate că va îmbunătăți aplicarea metodelor hibride. Fiecare regiune are nevoie de o politică consistentă și clară ", a declarat Klimkin.
Teritoriul Transcarpatiei actuale a făcut parte, până în 1918, din regatul Ungariei, care organizase în regiune comitatele Maramureș, Ugocea, Bereg și Ung.
În 1918, delegații ale minorității române din satele Maramureșului de Nord au participat la adunarea de la Alba Iulia și au cerut unirea întregului Maramureș cu Regatul României.
Reanexată în 1919 de Republica Sovietică Ungară (stat ce se dorea o construcție multinațională comunistă), regiunea a fost ocupată de România în timpul războiul româno-ungar din 1919, apoi a predat teritoriul în august 1919 autorităților ungare reconstituite.