Ucraina și Republica Moldova nu au în plan „sugrumarea” Transnistriei
Viceprim-ministrul pentru reintegrare din Republica Moldova, Oleg Serebrian, și ambasadorul pentru Misiuni Speciale din Ucraina, responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, au ținut să elimine toate speculațiile apărute în publice.
Republica Moldova mulțumește Ucrainei pentru sprijin
Cei doi au respins ideile vehiculate în declarațiile autorităților separatiste de la Tiraspol, dând asigurări că între Chișinău și Kiev „nu există niciun plan de sugrumare militară sau de alt fel a regiunii transnistrene”.
„Discuția noastră s-a concentrat pe evaluarea situației în jurul dosarului transnistrean, pe parcursul anului 2023. Situație complicată și în permanentă schimbare. Am subliniat faptul că Ucraina este un partener esențial pentru noi în procesul reglementării transnistrene.
Apreciem foarte mult sprijinul pe care îl oferă Ucraina țării noastre, inclusiv pe această dimensiune. M-am referit, bineînțeles, și la stagnarea în procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol care s-a înregistrat pe parcursul anului 2023, la impactul noului Cod vamal, atât pe relațiile dintre cele două maluri, cât și la situația economică și socială din regiunea transnistreană”, a spus Serebrian.
Soluționarea dosarului transnistrean trebuie să fie pașnică
„În calitate de co-președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru probleme economice am evocat și subiecte legate de activitatea acestei comisii. Am discutat și despre provocările în care suntem, cel puțin verbal, atrași de Tiraspol atunci când vine vorba de situația de la frontiera moldo-ucraineană, pe tronsonul transnistrean, și alte lucruri în care Tiraspolul încearcă să demonstreze că Ucraina și Republica Moldova ar planifica o acțiune împotriva regiunii.
Vreau să subliniez, încă o dată, că Republica Moldova este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică. Această poziție este plenar susținută și de colegii noștri de la Kiev, nu există niciun plan de sugrumare militară sau de alt fel a regiunii transnistrene, o poziție împărtășită și de Chișinău, și de Kiev, și de partenerii noștri internaționali. Tot ceea ce dorim este aducerea graduală a acestei regiuni în câmpul legal al Republicii Moldova”, a mai spus vicepremierul pentru Reintegrare.
„Soluționarea problemei transnistrene se va face exclusiv pe care pașnică, pe calea dialogului, dar nu există o altă soluție decât reintegrarea plenară a acestei regiuni în R. Moldova. Orice alte scenarii nu pot fi luate în calcul”, a încheiat Serebrian.
Cum ajută Ucraina Republica Moldova
„Ucraina este adeptul acestui conflict exclusiv pe cale diplomatică, prin tratative”, a spus, la rândul său, Păun Rohovei.
Ambasadorul pentru Misiuni Speciale din Ucraina a vorbit despre „responsabilitatea unor cetățeni ucraineni care nu locuiesc neapărat pe teritoriul Ucrainei”, fără însă a face referire direct la așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev, cetățean ucrainean suspectat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) de „săvârșirea unor infracțiuni penale”, printre care efectuarea „îndemnurilor publice pentru schimbarea frontierelor teritoriului” și „desfășurarea de activități de informare în cooperare cu statul agresor”.
„Ucraina este un stat de drept, are o legislație. Orice cetățean al Ucrainei trebuie foarte bine să înțeleagă că în afară de drepturi, față de statul său are obligații și, mai cu seamă, responsabilități. Dacă încalcă conștient legea, e normal să fie tras la răspundere. (…) Legea trebuie respectată”, a mai spus Păun Rohovei.
„Am constatat că acest format internațional de fapt, de jure existent, este nefuncțional. Principala pricină a nefuncționalității acestui format este prezența în cadrul lui a statului care nu mai are nici drept moral, nici drept legal, de a participa la astfel de tratative. Un stat care barbar, încălcând regulile și dreptul internațional, a atacat Ucraina în 2022 și continuă să provoace moarte, jale și necaz pe teritoriul statului nostru.
Ucraina nu vrea Rusia la tratative
Ucraina stă ferm pe poziția de a nu se așeza la masa de tratative cu Federația Rusă. Este foarte bine că suntem înțeleși, auziți, și de alți parteneri de-ai noștri, inclusiv în cadrul acestor tratative. Ucraina este un participant activ la procesul de reglementarea a conflictului transnistrean și vom rămâne adepții acestei activități alături de aliații noștri în acest proces. Vom susține inițiativele Chișinăului, care au ca scop reintegrarea țării. Acest scop prevede bunăstarea și prosperitate, atât pentru malul stâng, cât și pentru malul drept al R. Moldova (…).
Ucraina va fi foarte promptă când se vor încerca unele provocări din partea celor din stânga Nistrului, de fapt de cei care controlează situația – FSB (Serviciul Federal de Securitate n.r.) și alte servicii speciale rusești. Nu vom permite implicarea celor din stânga Nistrului în războiul dus de Rusia în Ucraina, deși se încearcă. Vom face tot posibilul să neutralizăm, vom fi foarte prompți la orice încercare a acelor din stânga Nistrului să provoace unele diversiuni sau alte provocări la graniță cu Ucraina”, a încheiat Păun Rohovei.