UCRAINA. Rebelii pro-ruși amână alegerile regionale pentru 2016

UCRAINA. Rebelii pro-ruși amână alegerile regionale pentru 2016

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei au anunţat, azi, amânarea pentru 2016 a alegerilor locale în teritoriile aflate sub controlul lor, un punct cerut de Kiev şi de europeni pentru avansarea procesului politic în vederea normalizării situaţiei din regiunile rebele.

„Anunţăm acordul Republicii Populare Doneţk şi Republicii Populare Lugansk în privinţa amânării alegerilor prevăzute la 18 octombrie şi 1 noiembrie pentru anul viitor', au anunţat emisarii celor două regiuni separatiste la negocierile de la Minsk într-un comunicat comun, preluat de RIA Novosti.

Acest anunţ intervine după recenta întâlnire de la Paris între liderii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei - ţări care fac parte din aşa-numitul format 'Normandia' pentru reglementarea situaţiei din estul separatist ucrainean. La finalul summitului din capitala franceză, gazda reuniunii, preşedintele Francois Hollande, declara că alegerile locale în estul ucrainean vor avea loc "dincolo de calendarul din 2015" pentru a permite un "scrutin incontestabil" în conformitate cu legislaţia ucraineană. În acelaşi timp, Vladimir Putin promitea să aibă discuţii cu rebelii pe acest subiect.

De amintit că ultimul punct din acordurile de pace de la Minsk, şi anume 'normalizarea' situaţiei în Ucraina, prevede, alături de retragerea forţelor staţionate în estul ucrainean şi securizarea frontierei ruso-ucrainene (din care 400 de kilometri se află în prezent în mâinile separatiştilor), şi alegeri locale care să permită reintegrarea Donbasului separatist în teritoriul ucrainean şi acordarea unei mai mari autonomii acestei regiuni, respectându-se Constituţia ucraineană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anterior acestui anunţ al separatiştilor, Kievul a indicat că armata ucraineană va încheia marţi procesul retragerii tancurilor de pe linia frontului în regiunea Lugansk, un proces similar urmând să înceapă la 18 octombrie în Doneţk.

Separatiştii anunţau şi ei sâmbătă că au început retragerea tancurilor de pe linia frontului. Această retragere a fost prevăzută în acordul pe care l-au încheiat săptămâna trecută guvernul de la Kiev şi separatiştii înaintea summitului ce a avut loc vineri la Paris.

Conflictul din estul Ucrainei a făcut în cele 17 luni de confruntări peste 8.000 de morţi