Ucraina neagă știrile privind scenariul răpirii a 32 de mercenarilor ruși

Ucraina neagă știrile privind scenariul răpirii a 32 de mercenarilor ruși

Ucraina a intrat în război informațional cu CNN. Reportajul americanilor privind un complot de răpire a 32 de mercenari ruși care au luptat în Crimeea, a fost negat vehement de Kiev. Mai mult, CNN este acuzat că a căzut pradă dezinformării rușilor.

Reportajul CNN, făcut public pe 8 septembrie, a citat trei „foști oficiali de informații militari ucraineni de rang înalt” spunând că informațiile ucrainene, cu ajutorul agențiilor de securitate americane, au lucrat pentru a păcăli un grup de ruși să creadă că zboară în Venezuela ca soldați privați, angajați să păzească instalațiile petroliere de acolo.

CNN a spus că rușii au fost înșelați să predea documentele agenților ucraineni care i-au recrutat pentru munca falsă. Planul s-ar fi stricat atunci când rușii, în total 32, au fost direcționați în mod neașteptat către Belarus și au fost arestați într-o stațiune din regiunea Minsk de către oficialii de securitate din Belarus.

Arestarea a avut loc cu câteva săptămâni înainte ca Belarusul să organizeze alegeri prezidențiale în care Alexandr Lukașenko și-a declarat victoria, provocând proteste de stradă fără precedent pe fondul acuzațiilor de fraudă pe scară largă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principala agenție de securitate a Ucrainei a negat rapoartele inițiale

Într-un interviu acordat Radio Europa Liberă pe 8 septembrie, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a respins raportul și a sugerat că CNN a fost înșelată.

"Să începem cu faptul că nu există referințe de fapt în material. O sursă anonimă a vorbit despre un posibil eveniment", a spus Podoliak. "...[Statele Unite] în sine, au negat absolut orice participare la astfel de operațiuni speciale. Ce poziție ar trebui să exprim? Ar trebui să intrăm formal într-un dialog cu surse anonime."

"Cu cine ar putea vorbi jurnaliștii CNN în Ucraina? Care sunt aceste surse anonime ale căror citate au fost folosite? Și cum să verificăm că aceste surse anonime nu sunt legate de interesele și influența rușilor?" a mai spus Podoliak.

FSB a dat extrem de rapid un comunicat

Suspiciuni îndreptățite, întrucât agenția principală de securitate din Rusia, Serviciul Federal de Securitate (FSB), a emis un răspuns neobișnuit de rapid la reportajul  CNN, susținând că Ucraina a comis un act de terorism de stat.

Incidentul "este o infracțiune gravă. Este răpirea planificată a cetățenilor ruși de pe teritoriul unei țări terțe și tot ceea ce se întâmplă, tot ceea ce vedem din serviciile speciale ucrainene, sunt acte de terorism de stat", a spus FSB, citat de agenția de știri TASS.

În urma arestărilor din august 2020, Zelenski a vorbit telefonic cu Lukașenko și a cerut transferul în Ucraina a rușilor care erau deținuți de Belarus, potrivit unei interpretări a apelului lansat de biroul lui Zelenski. Cu toate acestea, Lukașenko ar fi respins această cerere.

Reportajul CNN spunea, de asemenea, că Ucraina a primit finanțare și sprijin tehnic de la Agenția Centrală de Informații (CIA) pentru operațiune. Cu toate acestea, raportul a citat un oficial american anonim, spunând că unii oficiali americani erau conștienți de complot, dar nu aveau nicio implicare.