Ucraina întinde mâna Estului răzvrătit

Ucraina întinde mâna Estului răzvrătit

Kievul încearcă să rezolve prin dialog criza din regiunile pro-ruse. Vizita premierului poate fi însă ultima șansă dată secesioniștilor înaintea unor măsuri de forță.

Premierul ucrainean Arsenii Iațeniuk s-a deplasat ieri în estul țării aflat de o săptămână sub asediul manifestanților pro-ruși care vor o reeditare a scenariului Crimeea. La Lugansk și Donețk, secesioniștii ocupă în continuare clădiri ale administrației centrale, precum un sediu al serviciului ucrainean de securitate SBU de unde au sustras și armament.

Deși guvernul de la Kiev le promisese amnistie dacă predau armele și evacuează instituțiile ocupate, activiștii pro-ruși au refuzat să se retragă. Ieri, la Donețk, Iațeniuk a propus puteri administrative sporite pentru regiunile din estul țării în încercarea de a detensiona situația. El a pledat pentru un “echilibru de putere între guvernul central şi regiuni” şi a promis menținerea legii care acordă statut oficial altor limbi decât ucraineana, inclusiv limba rusă.

Premierul s-a întâlnit cu reprezentanţi ai primăriei şi puterii locale, precum şi cu reprezentanţi ai mediilor de afaceri, între care oligarhul Rinat Ahmetov, unul din cei mai bogaţi oameni din Ucraina, care a fost timp îndelungat unul din pilonii fostului regim prorus de la Kiev. Niciun reprezentant al separatiștilor care ocupă de duminică clădirea administrației regionale și cer un referendum cu privire la viitorul regiunii nu a fost însă prezent. Vizita lui Iațeniuk pare să fie o ultimă șansă dată dialogului cu separatiștii din estul țării, înainte ca poliția să intervină în forță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până acum, Kievul a evitat acest scenariu pentru a nu irita și oferi pretexte Rusiei care menține circa 40.000 de soldați dincolo de granița cu Ucraina. Moscova a negat ieri că la baza provocărilor din estul Ucrainei s-ar afla agenți ruși, răspunzând unor acuzații lansate de SUA.

Tot ieri, Vladimir Putin a explicat că scrisoarea sa adresată unui număr de 18 lideri europeni se referă strict la tranzitul de gaze rusești prin Ucraina pe care Rusia nu îl mai poate garanta.