Evenimentul Zilei > International > Ucraina este pe picior de război. Președintele Zelenski se teme de o lovitură de stat
Ucraina este pe picior de război. Președintele Zelenski se teme de o lovitură de stat

Ucraina este pe picior de război. Președintele Zelenski se teme de o lovitură de stat

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski se teme de o lovitură de stat care s-ar produce, la Kiev, chiar săptămîna viitoare.

Șeful statului ucrainean susține că are informații conform cărora se pregătește o lovitură de stat, care îl vizează direct, săptămâna viitoare. Potrivit spuselor sale, serviciile de informaţii ucrainene au primit informații despre organizarea unei posibile tentative de lovitură de stat la începutul lunii decembrie.

În această afacere ar fi implicate și persoane din Rusia, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care este citat de Reuters. Zelenski a subliniat, într-o conferinţă de presă, că Ucraina îşi controlează pe deplin frontierele şi este pregătită pentru orice escaladare cu Rusia.

„Ne confruntăm cu provocări nu doar din partea Federaţiei Ruse şi cu o posibilă escaladare, avem mari provocări şi în plan intern. Am primit informaţii că pe 1-2 decembrie în ţara noastră va avea loc o lovitură de stat”, a spus președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski nu a dat alte detalii şi nici nu a făcut acuzații directe la adresa statului rus, cu privire la implicarea într-o eventuală lovitură de stat.

sursa foto. EVZ

Trupe rusești concentrate la granița ucraineană

Declarațiile șefului statului de la Kiev vin în contextul creșterii tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. În ultimele săptămâni mai multe trupe rusești au fost masate la granița cu Ucraina, iar acest lucru a suscitat îngrijorare la nivelul NATO și a Uniunii Europene.

Mai multe imagini din satelit arătau concentrări masive de trupe și tehnică militară ale Rusiei la granița cu Ucraina. Ministerul ucrainean al apărării a precizat că Rusia are în zonă în jur de 90.000 de militari.

În acest context, specialiștii americani din domeniul informațiilor și-au avertizat aliații în legătură cu o posibilă incursiune rusă pe teritoriul ucrainean. Aceștia sunt tot mai încredințați că Vladimir Putin vrea să preia controlul asupra unei porțiuni și mai mari din teritoriul Ucrainei.

Creșterea tensiunilor are loc în contextul conflictului care continuă de şapte ani şi jumătate între forţele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Moscova în regiunea Donbas.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.