Evenimentul Zilei > Politica > Uciderea şoferului Mihai Spătaru în Franţa a generat măsuri în Parlamentul European
Uciderea şoferului Mihai Spătaru în Franţa a generat măsuri în Parlamentul European

Uciderea şoferului Mihai Spătaru în Franţa a generat măsuri în Parlamentul European

Europarlamentarul PNŢCD, Cristian Terheş, a dezvăluit că Parlamentul European va iniția o rezoluție comună pentru apărarea drepturilor șoferilor de camion în UE, după ce Mihai Spătaru a fost ucis într-o parcare în Franţa.

Între timp, criminalii lui Mihai Spătaru, şoferul de TIR ucis în faţa soţiei într-o parcare din Franţa, au fost arestați.  Înainte de finalul anchetei, şoferii români s-au revoltat după crima comisă şi au lansat mesajul de susţinere „Je suis Mihai”.

Amintim că Mihai Spătaru a fost ucis în faţa soţiei într-o parcare de pe autostrada N28 din Franţa. Femeia care conducea la rândul ei alt TIR a fost a văzut scenele cumplite, a ţipat după ajutor, dar niciunul dintre şoferii prezenţi în acea parcare nu au intervenit.

„Pornind de la uciderea șoferului român Mihai Spătaru, trei europarlamentari români au convins Parlamentul European să inițieze o rezoluție comună pentru apărarea drepturilor șoferilor de camion în UE

Europarlamentarii Vlad Gheorghe (USR), Ramona Strugariu (USR) și Cristian Terheş (PNȚCD) au solicitat în Comisia PETI și li s-a admis ca această comisie, împreună cu Comisiile LIBE și TRAN (trasporturi), să inițieze o rezoluție comună pentru apărarea drepturilor șoferilor de camion din UE.

Cazul lui Mihai Spătaru, discutat în Parlamentul European

Solicitările au venit în urma discuției din Comisia PETI, din data de 15 iulie 2021, a petiției trimise de dna. Adriana Mureșan, în numele Asociației Civice Voluntari în Europe, prin care aceasta se plângea de faptul că autoritățile franceze nu fac nimic pentru a opri crimele, furturile și tâlhăriile șoferilor care traversează Franța, chiar recent un șofer român, Mihai Spătaru, fiind ucis în fața soției sale de către infractori. Petiția aceasta a fost semnată electronic de peste 22.000 de persoane.

Dna. Adriana Mureșan, în prezentarea petiției sale, a explicat greutățile întâmpinate de șoferii de camion pe drumurile din UE, aceștia fiind nevoiți deseori, din cauza lipsei parcărilor securizate, să se oprească pentru odihnă în locuri nesigure, unde inclusiv viața le este pusă în pericol.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR), luând cuvântul pe cele relatate în Comisie atât de către petiţionar, cât și de către reprezentantul Comisiei Europene și Europol, a solicitat organizarea unei misiuni a Parlamentului European în Franța (fact finding mission), pentru a vedea la fața locului condițiile din parcările de camioane și modul cum autoritățile franceze răspund atunci când sunt apelate de șoferii atacați.

A fost ucis şi un şofer din Polonia

Un europarlamentar polonez din Grupul ECR a arătat că atacarea și chiar uciderea șoferilor de camion se întâmplă destul de des, dând exemplul unui șofer polonez care a fost ucis de migranți. Acesta a solicitat inițierea unei rezoluții de către Comisia PETI cu privire la apărarea drepturile șoferilor de camion.

Europarlamentarul Ramona Strugariu (USR) a vorbit despre faptul că toate aceste atacuri și agresiuni împotriva șoferilor le afectează drepturile fundamentale, motiv pentru care ar fi util că rezoluția Comisiei PETI, cu privire la drepturile șoferilor de camion, să fie una comună cu cea a Comisiei LIBE.

Europarlamentarul Cristian Terheş (PNȚCD), vorbind la final, după ce a punctat problemele cu care se confruntă șoferii de camion și faptul că atât autoritățile franceze, cât și Comisia Europeană nu au făcut nimic concret pentru a opri aceste atacuri și a-i proteja pe șoferi, a spus că susține propunerea colegului Vlad Gheorghe, de inițiere a unei misiuni a Parlamentului European în Franța pentru a constata la fața locului situația gravă cu care se confruntă șoferii de camion.

Promisiunea președintei Comisiei PETI

De asemenea, europarlamentarul Terheş a spus că susține propunerea colegei Strugariu pentru o rezoluție comună a Comisiilor PETI și LIBE, dar că acestora e bine să li se alăture și Comisia TRAN, deoarece e comisia specializată pe transporturi.

La finalul dezbaterii pe această petiție, președinta Comisiei PETI a spus că va da curs acestor solicitări și va demara procedura pentru o rezoluție comună a comisiilor PETI, LIBE și TRAN pe tema drepturilor șoferilor de camion în UE”, a scris Terheş pe Facebook.

Fără să fi discutat înainte unii cu alți, toți europarlamentarii, indiferent de grup, am vorbit pe aceeași voce pentru această cauza importantă. Siguranță șoferilor de camion în UE este o chestiune care ne privește pe toți și vom face tot ceea ce ține de noi pentru a le apară drepturile și a li se oferi protecția firească necesară”, a transmis europarlamentarul Cristian Terheş pe Facebook.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: