“Ținutul Anei – ținutul misterelor”. Enigme din munții Buzăului, noi imagini senzaționale

Când am început cercetările în zona sacră a munților Buzăului acum ceva ani în urmă am fost întâmpinat de o mulțime de povești incredibile, unele având un tipar, altele fiind doar frânturi dintr-un întreg de mult uitat iar unele relatări, puține ce-i drept, erau pur și simplu năucitoare. De aceea am abordat ipostaza scepticului, a omului neîncrezător în tot ce înseamnă informații facile despre fenomenele inexplicabile din aceasta zonă, povestite de localnici, de „specialiști” care dețin răspunsuri pentru orice, de la oameni de bine doritori să te ilumineze gratuit. Bagajul meu de informații, ca orice documentarist ce se respectă, a fost și este amplu încă din momentul demarării proiectului dar credibilitatea – cel puțin într-un astfel de domeniu – este susținută doar de dovezi, prin urmare ele sunt vitale pentru a demonstra ceva a spus Leonrdo Tonitza, producătorul filmului „Ținutul Anei – ținutul misterelor”

Proiectul cinematografic “Ținutul Anei – ținutul misterelor” a pornit de la dorința de a descoperi și prezenta sanctuarele de piatră, petroglifele, fenomenul magic al sacralității și al continuității spirituale și de populație din munții Buzăului, un loc unic și foarte important în istoria și în formarea poporului român. Fenomenele inexplicabile ce se manifestă cu precădere în zona siturilor arheologice, a anticelor altare săpate în piatră și acoperite cu simboluri ciudate dar nu numai, un sincronism des întâlnit în întreaga lume de către arheologi, erau și ele luate în calcul dar că într-un anumit procent, destul de mic. Cercetarea fenomenelor inexplicabile se face în acest proiect cu încăpățânare și cu toată tehnologia ce producătorul și-o permite și, prin urmare, sunt surprinse în premieră, manifestări ale unor fapte despre care terminologia științifică se pare că este săracă ori nepregătită să le descrie, nicidecum să le înțeleagă.

Fenomene în jurul altarelor sacre

În lunile aprilie-mai ac. s-a desfășurat, cu aceeași discreție, o altă sesiune amplă de cercetare și filmare în zona altarelor sacre din munții Buzăului iar o parte din imaginile surprinse au făcut subiectul de studiu, ca de fiecare dată, a trei instituții de profil din România, Israel și SUA.

În jurul sanctuarelor antice deseori sunt semnalate luminițe sub forma unor făclii de mici dimensiuni, care levitează, deplasându-se aparent haotic și, de fiecare dată, lasă impresia că se ascund de cei care le-ar putea vedea, apar și dispar fără motiv. Mulți martori vorbesc despre ele, au fost văzute și de membrii echipei de filmare dar de fiecare dată, frustrant dar adevărat, nu au putut fi înregistrate. PĂNĂ ACUM.

Flimare senzațională în zona chiliei

Întâmplător, o dronă filmând în zona chiliei duble din complexul rupestru de la Aluniș, surprinde făclia / luminița în interiorul cavității, deasupra altarului de piatră exact la sfărșitul mișcării și a cadrului. Singurul om din zonă era operatorul dronei ( s-a urmărit cu insistență ca nici un om să nu fie prezent în cadru ) care însă, la fel ca toată echipa, nu a văzut făclia decăt în proiecție. În același loc, complexul rupestru de la Aluniș, au fost relatate timp îndelungat și în diferite condiții, apariția unor astfel de lumini misterioase pline de viață, considerate, datorită zonei, ca fiind entități sacralizate, spiritele răposaților călugări sau chiar divinități panteiste ale naturii, oricum sunt percepute ca fenomene pozitive pentru oameni.

Noi imagini de la cătunul Călugărițe

Un alt loc din munții Buzăului unde se manifestă frecvent fenomene stranii și unde proiectul „Ținutul Anei” menține o continuă observare, este cătunul abandonat de la Călugărițe. Continuând dezvăluirile din articole anteriore apărute în Evenimentul Zilei, cercetătorii adaugă acum alte imagini inedite surprinse în lunile aprilie și mai ac.

Probabil una din ultimele case rămase încă în picioare, mai sus începând un teren accidentat frecventat des de turme de mistreți, ale fostei comunități umane, este o bucătărie de vară ce conține un cuptor de lut uriaș.

Casa din chirpici este aparent întregă  dar în interior tavanul este prăbușit și acoperișul stă să cadă, totul este o ruină. ”Ceea ce a atras atenția echipei de cercetare și filmare a fost un inexplicabil miros de tutun, în condițiile în care nici unul dintre membri nu fumează, completat de un ciudat sentiment că ești urmărit – am bănuit inițial că cineva trecuse înaintea noastră și încă se mai află prin apropiere.” spune Leonardo Tonitza.

După căteva ore aceste lucruri persistau și s-a demarat o sesiune fotografică complexă. În una dintre imagini realizate în rafală de o cameră de fotografiat performantă, se remarcă în geamul casei o formă ce pare doar mizerie așezată în timp dar la o observare mai atentă se vede chipul unui bătrân cu barbă ce privește afară.

Asemenea siluete translucide apar frecvent și în alte imagini obținute anii trecuți de echipa de cercetare în alte case din cătunul abandonat Călugărițe, prin urmare, constituie ceva comun ca fenomen.

Problemele reale privind aceste apariții enigmatice, survin însă când încercăm să înțelegem și să catalogăm aceste fenomene într-un registru de studiu. Sunt ele evenimente scurte ca durată dar încărcate ca semnificație, impregnate în locuri anume și în condiții anume, ca o buclă în timp și care se derulează celor capabili să le acceseze ori să le vadă? Pot interacționa aceste fenomene cu lumea reală, adică cu noi? Au o viață proprie, există o altă dimensiune în care ele trăiesc? Le vom surprinde mereu în același loc și în aceeași poziție, repetitiv? Dacă se distruge locul unde sunt observate, clădiri etc. dispare și manifestarea? Iar întrebările continuă în dorința de a înțelege și a putea explica și altora deși, am bănuiala, că nu deținem nici terminologia necesară de a descrie un astfel de fenomen.

Imagini inedite și filmări în premiră ale proiectului cinematografic Ținutul Anei – ținutul misterelor, împreună cu o parte din realizatori într-o dezbatere interesantă, vor fi sâmbătă 8 iunie ora 21.00 la emisiunea Alinei Bădic de pe B1TV.

Dincolo de aparențe ori dorința echipei de a descoperi ineditul unui loc unde, vrem ori nu, se manifestă invariabil fenomene inexplicabile de foarte mult timp, legate poate de siturile arheologice sacre ( sanctuarele de piatră ) – un sincronism la nivel mondial – rămâne valabilă, dovedit acum prin filmările surprinse, magia unui loc unde timpul curge altfel, munții Buzăului.

4 comments on ““Ținutul Anei – ținutul misterelor”. Enigme din munții Buzăului, noi imagini senzaționale

 1. Viorica

  Interesant si de studiat de catre specialisti.Sunt convinsa ca astfel de locuri, putem spune sacre mai exista in tara noastra si ar fi ideal sa fie sgudiate si facute cunoscute. Felicitati echipei.

  Reply
 2. costel vulpe

  Dragii mosului, traiesc de 70 de ani in Colti, dar tinutul acesta s-a numit intotdeauna TARA LUANEI, nu a ANEI. Unde ati nimerit, dragii mosului?

  Reply
 3. Rodica

  Nu este „tinutul Anei”, regiunea se numeste TARA LUANEI de la numele unui rege cuman legendar. Scrie si in Neagu Djuvara si netul este plin de TARA LUANEI. De tinutul Anei, nu a auzit nimeni…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *