Tutunul dăunează grav cafenelelor

Primul control făcut de OPC pe tema legii antifumat s-a lăsat cu trei localuri închise. Unul a funcţionat bine mersi şi după plecarea inspectoril.

Noile modificări la legea privind fumatul în locurile publice, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie şi care reduc sensibil „teritoriul“ fumătorilor, au făcut deja primele victime. O echipă de inspectori de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor (OPC) Bucureşti a suspendat ieri, în urma unui control, activitatea a trei unităţi bucureştene care au încălcat legea.

Dis de dimineaţă, inspectorii au luat la puricat şapte localuri din zonele Piaţa Romană şi Piaţa 1 Mai şi au verificat dacă interiorul acestora a fost clar delimitat în spaţii pentru nefumători şi fumători, dar şi dacă ventilaţia e corespunză toare. Trei dintre localuri au fost închise pe loc după ce s-au constatat mai multe nereguli, în special faptul că agenţii economici alocă în continuare pentru fumători mai mult de 50% din spaţiul total din interior, lucru interzis de noile reglementări. La aceasta s-au adăugat ventilaţia slabă, dar şi faptul că, în unele cazuri, spaţiul pentru fumători era folosit ca zonă de tranzit către rezervele pentru nefumători. Pe lângă suspendarea activităţii, localurile s-au ales şi cu amenzi contravenţionale între 250 şi 1.000 de lei. OPC a tăiat fumurile de la Everest

Printre „victime“ se numără şi restaurantul- cafenea Everest, unul dintre cele mai populare localuri din Piaţa Romană, în ciuda preţurilor destul de piperate şi a fumului dens în care trebuie să mănânci. Cafegiii obişnuiţi să tragă lung din ţigară şi să se lase priviţi prin geamul-vitrină ar trebui, teoretic, să-şi pune pofta de ţigară în cui cel puţin o perioadă, cât localul ar trebui să-şi remedieze problemele şi să-şi obţină dreptul de a-şi relua activitatea. Aceasta a fost suspendată încă de ieri, însă restaurantul a avut dreptul să ţină deschis până la vânzarea tuturor alimentelor gătite aflate în unitate.

Totuşi, ieri după-amiază, la ore bune după controlul OPC, localul încă gemea de clienţi, care aruncau nonşalant cu rotocoale de fum chiar pe plăcuţele de pe pereţi ce indicau „zona de nefumători“. Pe mese, ceşcuţele de cafea făceau pereche cu scrumiere cât castroanele. Paradoxal, la „Salonul pentru fumători“, o rezervă strâmtă situată pe un culoar din interiorul localului, fumul era mai puţin dens, semn probabil că nefumătorii s-au obişnuit să se refugieze chiar în teritoriul „duşmanului“.

Confruntată cu perspectiva deloc roză de a închide, şefa localului a protestat faţă de intransigenţa OPCului, acuzând faptul că localurile nu au fost avertizate şi nici n-au beneficiat de o perioadă de graţie pentru a-şi pune la punct interiorul. În replică, inspectorul OPC Ifigenia Meica a argumentat că noua lege a fost aprobată de acum un an, interval generos în care agenţii economici se puteau conforma.

„Elevii silitori“ au scăpat

Spre deosebire de Everest, cafeneaua Resto Club, de pe Strada Mendeleev, a scăpat basma curată după vizita inspectorilor OPC, care au recomandat însă o instalaţie de ventilaţie suplimentară. Aici, încă de acum două luni, spa- ţiile pentru fumători şi nefumători au fost strict delimitate, respectând proporţia de 50%-50%. „Pe noi nu ne incomodează. Dispunem de 200 de locuri, aşa că avem unde să-i băgăm pe toţi“, admite managerul localului, Dan Bălescu. În opinia sa, cel mai problematic va fi pentru cluburi, pentru că, dacă la cafenele vin destui clienţi care cer la nefumători, în localurile de noapte toată lumea trage din ţigară. Potrivit celor de la OPC, controalele din Bucureşti vor continua şi mâine, însă zonele sunt ţinute deocamdată la secret.

"Cel mai problematic va fi pentru cluburi, pentru că, dacă la cafenele vin destui clienţi care cer la zona pentru nefumători, în localurile de noapte toată lumea vrea să tragă din ţigară." - Dan Bălescu, manager Resto Club

LEGISLAŢIE

Fumătorii sunt trimişi în „rezerve“

Potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 5/2008, care modifică Legea nr. 349/2002 pentru combaterea efectelor fumatului, în spaţiile publice închise fumatul va fi permis numai în camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, şi care să nu fie de tranzit sau de acces. Spaţiile pentru fumat vor reprezenta maximum 50 la sută din suprafaţa spaţiului alocat clienţilor şi va fi obligatoriu să se asigure ventilare şi izolarea lor de spaţiile pentru nefumători. Localurile cu o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi pot alege să funcţioneze fie ca unităţi în care se fumează, fie ca unităţi în care nu se fumează. Acest lucru trebuie adus la cunoştinţa publicului, prin panouri de afişare. Tot de la 1 ianuarie 2009, s-a interzis comercializarea produselor din tutun în incinta şi în jurul spitalelor şi a unităţilor de învăţământ, cu excepţia celor de învăţământ superior.