Fostul ministru pierde funcțiile de secretar al Senatului, președinția Comisiei SRI și șefia organizației județene
Demisia lui Adrian Țuțuianu de la conducerea Ministerului Apărării Naționale nu mai pare a fi doar efectul unei greșeli de comunicare privind plata eșalonată a drepturilor bănești ale militarilor. Președintele PSD Liviu Dragnea spune că procedurile pentru înlocuirea lui Țuțuianu de la conducerea Comisiei parlamentare de supraveghere a activității SRI nu mai pot fi stopate, deși ziarul nostru a aflat că, până acum, nu s-a făcut niciun demers oficial în acest sens, totul find doar la nivel de discuții în partid. Sursele spun că fostul ministru ar putea pierde destul de curând și ultima funcție, cea de președinte al organizației județene Dâmbovița.
Decretul de demitere
Vă reamintesc că ministrul Apărării și-a dat demisia marți după-amiază, la cererea premierului, după ce pe siteul MApN a apărut un comunicat privind eșalonarea plății drepturilor bănești, în funcție de o rectificare bugetară care trebuie aprobată în Guvern. Adrian Țuțuianu a spus că nu știa de comunicat, dar și-a asumat greșeala apariției lui în spațiul public, fiind vorba de subordonați de-ai săi. Apariția comunicatului este cel puțin ciudată, mai ales pentru că militarii din țară erau informați încă de luni (prin intermediul șefului Statului Major General generalul Nicolae Ciucă și al Ligii Militarilor Profesioniști) că o parte din bani îi vor primi între 25 și 30 septembrie.
Miercuri, după ce i-a ținut în tensiune pe liderii PSD timp de 15 ore, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de demitere și pe cel de numire ca ministru interimar a lui Marcel Ciolacu. Aflat la Craiova, Liviu Dragnea a spus că are sufletul trist și regretă demisia lui Țuțuianu, pe care-l consideră un ministru bun, dar PSD continuă excluderea sa din diversele funcții deținute până de curând.
Practic, schimbarea lui Adrian Țuțuianu din diverse poziții confirmă zvonurile că a existat și un conflict cu Liviu Dragnea, pornit de la zvonul că 10 organizații județene ar fi vrut înlocuirea președintelui cu fostul ministru și că vizita pe care Țuțuianu urma să o facă la Washington era văzută de liderul partidului drept un mesaj de forță în organizație.
„Concediat” de peste tot
Adrian Țuțuianu a devenit cunoscut ca președinte al Comisiei de control a SRI. Dragnea a spus că au fost demarate procedurile de schimbare din această funcție încă de când Țuțuianu era ministru. În vară, la începutul lunii iulie, a fost o discuție în partid, vehiculându-se atunci, pe surse, că locul va fi ocupat de senatorul PSD Claudiu Manda. Totuși, la ședințele birourilor permanente nu a existat niciodată o discuție concretă privind revocarea lui Țuțuianu și de numire în comisie a lui Manda. Mai mult, nu există încă nicio cerere în acest sens din partea grupului PSD din Senat. Este clar că în următoarele zile va fi făcută o propunere în acest sens și că ea va fi validată în plenul reunit. În paralel, Țuțuianu pierde și funcția de secretar al Senatului, poziție la care a renunțat în timpul verii, când credea că poate păstra simultan funcția din Guvern și cea de la Comisie. Surse din PSD spun că în perioada următoare se va discuta și schimbarea fostului ministru de la conducerea organizației județene Dâmbovița, favoriți pentru această poziție fiind Titus Corlățean și Claudiu Manda.
În acest weekend, PSD trebuie să decidă pe cine va propune la Apărare. Două nume au cele mai mari șanse de a fi desemnate, Marcel Ciolacu, vicepremier și ministru interimar, și Mircea Dușa, actual secretar de stat în MapN. Bineînțeles, lista e completată de ”eternii” propuși ”pe surse” Georgian Pop și Gabriel Vlase.
Fostul ministru: Plec cu fruntea sus! Adrian
Țuțuianu a postat miercuri pe pagina sa de Facebook un text mai lung legat de realizările sale, din care redăm un scurt fragment: „Plec cu fruntea sus şi cu sentimentul muncii îndeplinite! Au trecut 2 luni şi 5 zile de la momentul preluării mandatului de ministru al Apărării. Au trecut şi câteva ore de la înaintarea demisiei din această funcţie. Nu vreau să insist asupra acestei decizii şi nici a motivaţiei, ori a contextului în care s-a produs demisia. Vreau, însă, să vorbesc despre faptul că am avut onoarea să lucrez alături de specialişti ai Armatei Române. Cu acest prilej, vreau să le mulţumesc tuturor celor cu care am lucrat şi care au înţeles, rapid, că o funcţie de demnitate publică, dar, mai ales, cea de Ministru al Apărării Naţionale, nu înseamnă cunoaşterea realităţii din birou. Ci, din teren!”