Turişti din cramă în cramă

14 crame ale unor podgorii renumite sunt pregătite să-i primească pe vizitatorii dornici să descopere savoarea unui vin bun, dar şi istoricul locurilor.

De anul acesta, românii vor avea la dispoziţie patru „drumuri ale vinului”. Mai exact, este vorba despre patru trasee turistice puse la punct de oenologi şi mai multe agenţii de turism, care îşi propun promovarea tradiţei viticole a României.

În programul ce va fi lansat oficial săptămâna aceasta în cadrul salonului de vinuri de la Timişoara s-au înscris deja 14 crame, deţinute de 13 producători de vinuri din ţară.

„Ne-am propus un program naţional de promovare şi includere a turismului vitivinicol românesc atât în pachetele de promovare turistică de pe piaţa ro mâ nească, cât şi pe pieţele străine. Pachetele vor fi direcţionate către două agenţii de turism din România şi Austria, urmând să coordonăm şi să însoţim grupurile de turişti, într-un circuit de două, cinci şi, respectiv, şapte zile”, explică Lucia Pîrvu, expert degustător în cadrul Vin- Vest, organizator al Salonului Internaţional de Vinuri.

Fetele de la Căpâlna şi brânzeturi franţuzeşti

Primul traseu poate fi realizat pe parcursul unui weekend şi cuprinde cramele Elite Wine, Wine Princess şi Pâncota, din Arad, situate în zona denumită de podgoreni „ultimele ramificaţii de vest ale Piemontului Zarand”.

Turiştii vor putea degusta celebrele vinuri de Miniş şi Cădarca, devenit, anul trecut vinul-brand al regiunii DKMT.

În cadrul celui de-al doilea traseu, care durează o săptămână, turiştii vor vizita, pe lângă podgoriile din Arad, şi crama Weingut Brutler&Lieb, din Satu- Mare, domeniile Jidvei, din Alba. Apoi, turiştii vor coborî spre zona de sud-vest a ţării, pentru a degusta vinurile produse în zona Vânju Mare şi depozitate în cramele Vinarte şi Vie Vin de Vânju Mare.

„Pentru fiecare grup de turişti pregătim o degustare, cu patru vinuri liniştite şi un vin spumant. Alături, punem pâine şi mai multe tipuri de brânzeturi, de la cele tradiţionale la cele fermentate, franţuzeşti. Pentru cei care degustă mai multe vinuri, adăugăm şi mezeluri. Dacă sunt grupuri mari, le arătăm «Purtata fetelor de la Căpâlna», bine-cunoscutul dans al celor 12 fete nemăritate, îmbrăcate în costum specific Târnavelor, cu pălăriile pe cap, care dansează şerpuit, cântând despre cum îşi doresc mirele”, descrie oferta cramelor Jidvei oenologul Ioan Buia, directorul centrului de vinificaţie.

Din Prahova la Iaşi

Cel de-al treilea traseu vizează cramele din zona de sudest a ţării şi durează trei zile. Turiştii vor vizita domeniile Dealu Mare Urlaţi, Davino, S.E. R.V.E. Ceptura, Vinarte Dealu Mare (situate în judeţele Prahova şi Buzău) şi vor încheia traseul la Domeniile Ostrov, din judeţul Constanţa. Cel din urmă itinerar, de şapte zile, porneşte de la cramele din Podgoria Dealu Mare şi continuă apoi în Moldova.

Lângă Iaşi, turiştii vor putea degusta vinurile produse de Gramma Casa Olteanu. Crama şi cele 60 de hectare de vie aparţin familiei unui preot, afacerea fiind pusă pe picioare după modelul micilor viticultori din Franţa.

Ultima cramă inclusă în circuitul turistic aparţine deja celebrului domeniu Cotnari.

Crame incluse în proiect