O timişoreancă operată de urgenţă în Turcia, în timpul concediului, trebuie să achite 6.000 de euro pentru intervenţie şi spitalizare.
Soţii Sauca, originari din Timiş oara, plecaseră în Antalya, Turcia, într-o vacanţă de cinci stele, all-inclusive, împreună cu cei doi copii. Încheierea asigurării complexe de sănătate a fost una dintre priorităţile lor înainte de decolare. „De marţi, ultima zi de concediu, i s-a făcut rău. Acuza dureri de burtă. Cu algocalmin nu au trecut, iar miercuri s-au agravat. Am sunat la numărul de telefon de pe carnetul de asigurare de sănătate, le-am povestit şi mi-au spus să chem Salvarea“, povesteşte Ion Sauca, soţul Mariei Lidia.
„Compania la care am făcut asigurarea, City Insurance, şi-a dat acceptul pentru consult, nu şi pentru operaţie. Copiii plângeau, soţia mea abia se ţinea pe picioare, eu eram disperat. După o serie de intervenţii şi-au dat un accept de principiu, iar după operaţie am aflat că asigurarea nu e valabilă. Într-o discuţ ie cu directorul de daune de la City Insurance mi s-a comunicat că operaţia nu poate fi acoperită de poliţă pentru că soţia mea ar fi suferit de o boală mai veche“, povesteşte disperat bărbatul. Tergiversări birocratice
„Numai intervenţia chirurgicală a costat 4.500 de euro. La sumă se adaugă zilele de spitalizare, şapte la număr, bani pe care, dacă firma de asigurare nu-i suportă, noi trebuie să-i plătim la externare. Am cerut ajutorul Ministerului de Externe, ei mi-au spus că e şocant ce aud, însă nu mă pot ajuta şi mi-au recomandat să apelez la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. De aici mi s-a recomandat să plătesc cei peste 6.000 de euro, la cât se vor ridica operaţia şi spitalizarea, şi apoi să dau în judecată compania de asigurare“, precizează Ion Sauca.
„Am respins cazul în baza unor documente medicale primite de la spital din care reiese că respectivul caz nu se încadrează în datele poliţei“, susţine Violeta Simedre, director de daune la City Insurance.
Diagnosticul pus Mariei Lidia Sauca la spitalul din Antalya a fost „Meckel diverticulitis“, adică inflamarea, ca şi în cazul peritonitei, a diverticulului Meckel - cea mai frecventă anomalie intestinală congenitală, prezentă la 2% din populaţia globului.
Boala preexistentă la care face referire Simedre nu corespunde însă cu ceea ce compania defineşte ca atare la cap. 1 art 4 din carnetul de asigurat, respectiv „orice afecţiune manifestată anterior momentului începerii călătoriei“. Asigurarea complexă pentru călătorii în străinătate încheiată de familia Sauca la City Insurance acoperă „cheltuielile medicale de urgenţă (inclusiv cele de transport sanitar, farmaceutice, chirurgicale şi de spitalizare), precum şi cheltuielile de asistenţă (inclusiv cele de repatriere sanitară), în cazul apariţiei unui eveniment asigurat“. Suma asigurată pentru Turcia este de maximum 25.000 de euro.
SUSŢINERE „Pacienta noastră a fost un om sănătos“