Turismul medical a ajuns în România încă dinainte ca medicii să cunoască acest termen. Practic, străinii au aflat că în țara noastră se pot furniza servicii de acest gen la prețuri foarte mici și au venit la pomul lăudat.
Atât de mici încât biletul de avion dus-întors, cazarea la hotel și tratamentul medical sunt sub jumătatea prețului pe care l-ar fi dat în aproape oricare altă țară din Europa și nu numai. Astfel, medicina românescă privată a ajuns să încaseze peste 100 de milioane de euro anual, în mare parte din lucrări dentare și chirurgie estetică.
2016 a adus în țara noastră 11.000 de pacienți-turiști, pe când 2017 a adus 50.000. Toți s-au adresat firmelor private, deci nu se poate oferi un total oficial al sumelor lăsate de străini în cabinetele medicale românești, însă dacă fiecare dintre cei 50.000 a lăsat câte 2.000 de euro, socoteala ne arată că străinii au plătit lejer 100 de milioane de euro doar în 2017.
Anul acesta, conform companiilor care se ocupă cu „turism medical all inclusive”, adică transport-cazare-tratament, suțin că 2018 a fost un an mult mai bun ca cel precedent. Informația se confirmă, dacă socotim și multitudinea de clinici apărute recent, cu specialități de stomatologie și ortodonție, estetică și intervenții cardiovasculare minim invazive.
La 5 stele în România, prețul e cu 70% mai mic
Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a anunțat la prima Conferință Națională de Turism Medical din România că legea parteneriatelor public-private, va da posibilitatea unităților sanitare să compună pachete complete care să atragă străinii. „Este un proiect ambițios pe care doresc să îl dezvolt cu domnul ministru al Turismului. Este foarte importantă această conferință, pentru că putem cunoaște pachetele din străinătate, dar putem prezenta și ce poate oferi România. Aceste pachete ar trebui să conțină pentru un pacient care vine, pe lângă serviciile medicale solicitate, și de transport, cazare și masă și să viziteze anumite obiective turistice”, a declarat Bodog.
În Vestul Europei, stomatologia nu este acoperită de asigurările standard de sănătate. Iar un implant dentar costă, de exemplu, în Elveţia, 2.500 euro, în vreme ce în România este maxim 700 de euro. Pe lânga stomatologie, străinii mai vin în România pentru chirurgie estetică, bariatrică, fertilizare în vitro, ortopedie şi oftalmologie, potrivit preşedintelui Asociaţiei Române de Turism Medical.
Le dăm europenilor zâmbet „ca la Hollywood”
Clinica pe care o deține, în cartierul Cotroceni, în parteneriat cu alți asociați, a dezvoltat o aripă special pentru servicii adresate străinilor. Practic, dr. Lăzărescu are toate dotările unui spital de 5 stele, cu aparatură de ultimă generație, dar și un etaj cu apartamente de lux, cu lift care te duce direct în cameră, pentru cei veniți de peste mări și țări. Clienților VIP li se pune la dispoziție și limuzină cu șofer, pachet de vizitat atracții turistice sau chiar și psiholog pentru a învinge teama de dentist.
Comparație între pețurile din Germania, Marea Britania și România
Dr. Florin Lăzărescu a lucrat și în Marea Britanie cât și în Germania. „Atât în Marea Britanie și Germania există un sistem de asigurări care decontează o parte din sumă.
În Germania nu sunt lanțuri de cabinete. Când mergi la primărie și declari că vrei sa-ți deschizi un cabinet stomatologic, funcționarii știu că trebuie să aibă un dentist la un anumit număr de locuitori și, dacă acest număr există, nu-ți poți deschide în zona respectivă, decât dacă preiei de la un alt medic clinica.
Mai mult, statul decontează asiguraților doar anumite tipuri de manoperă, deci medicii de acolo sunt plafonați puțin, pentru că nu lucrează acele proceduri care costă pacientul bani și care, din acest motiv, nu sunt solicitate.
Pe de altă parte, în Marea Britanie sunt investitori care cumpără lanțuri de cabinete și angajează medici. Diferența de preț al lucrărilor între cele trei țări este la un raport 1 la 3, minim! Deci la noi e cel puțin de trei ori mai ieftin”, a explicat medicul român.
E România fezabilă pentru turism medical?
„În centrele urbane avem cabinete, clinici și personal. Dar în afară există orașe medicale, orașe în care există doar cabinete medicale și acolo mergi doar cu scopul de a te trata. În Europa se știe că turismul medical este o importantă sursă de venit pentru țară. La noi se dorea turismul balnear, însă nu s-a investit”, e de părere medicul.
Ai bani? Îți pui dantură nouă într-o singură zi
Sunt situații în care se pot face lucrări mari, „la minut”, iar acestea sunt preferate de toată lumea cu posibilitate financiară, în special de turiștii străini: „Se pot face extracțiile, implanturile și se poate pune o lucrare provizorie, toate în aceeași zi. Se face anestezie generală”, explică dr. Lăzărescu.
Echipă de medici la dispoziția unui singur pacient
Sistemul VIP în România este aproape de necrezut pentru români, cât și pentru străinii care beneficiază de foarte multe facilități și experiențe de lux, la un sfert din prețul pe care l-ar fi plătit în țări precum Germania sau Marea Britanie.
„Pacienții VIP au la dispoziție o echipă dedicată de medici, menită să scurteze drastic timpul de așteptate. Pentru turism medical avem două apartamente, cu lift care te duce de la ieșirea din blocul operator, direct în cameră. Avem un VIP lounge, o zonă privată, unde poți să te odihnești după intervenția stomatologică până la sosirea orei de plecare spre aeroport”, ne explică dr. Florin Lăzărescu.
„Sunt mai multe categorii de pacienți: românii care stau în străinătate și vin pentru că știu calitatea tratamentelor și că prețurile sunt mult mai mici, dar au și mare încredere în medicii români. A doua categorie sunt străinii care vin într-o călătorie de afaceri și au nevoie de o intervenție urgentă sau pur și simplu îmbină serviciul cu rezolvarea unei probleme de sănătate. Cea de-a treia categorie este a străinilor care vin în mod special pentru tratamente stomatologice. Sunt anumite clinici care s-au axat numai pe așa ceva, lucrează doar cu străini. Pacientul străin nu vine pentru lucruri simple, ci pentru lucrări de anvergură. Noi, având totul „in house” - laborator, radiologie, tehnică dentară, tot, putem să dezvoltăm o viteză de lucru mult mai mare decât într-un cabinet obișnuit, unde ai anumite limitări de personal ori de aparatură”, a mai spus stomatologul.