Turism pentru oamenii singuri

COMUNITATE. Un concept nou pentru turismul românesc: tabere dedicate persoanelor fără parteneri de viaţă. Toate activităţile desfăşurate în cadrul lor încurajează interacţiunea între participanţi.

La jumătatea lunii aprilie, la Sibiel, lângă Sibiu, are loc prima întâlnire de socializare a unui grup de persoane ce au în comun cel puţin un lucru: le lipseşte un partener de viaţă. Este prima acţiune de acest tip desfăşurată vreodată în România şi face parte din proiectul „Singles camp” (Tabăra celor singuri - n.r.), prin care se doreşte închegarea unei comunităţi a celor fără parteneri.

Participanţii la tabără au între 35 şi 60 de ani

Primul pas al proiectului a fost crearea unui forum în care „singurii” să se cunoască, urmează participarea lor la tabere, iar a treia etapă a proiectului presupune înfiinţarea unor cluburi de profil.

„Singles camp” nu înseamnă turism matrimonial, ci unul de socializare şi incitare la comunicare, cu activităţi diverse ce presupun cooperare, de la coacerea pâinii la găsirea unui criminal imaginar dintr-o poveste misterioasă. Participanţii la întâlnirea din 9-11 aprilie activează pe un forum al oamenilor singuri şi au între 35 şi 60 de ani.

Pentru cei care nu mai vor să fie a cincea roată la căruţă

Proiectul „Singles camp” a fost gândit, dezvoltat şi ulterior înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) de Gheorghe Cândea, om de afaceri în domeniul turistic.

Ideea i-a venit în urma unei discuţii cu un prieten necăsătorit, care obişnuia să meargă în concedii cu familia lui Cândea şi alte cupluri. După câţiva ani, însă le-a zis: „Nu mai vin cu voi, mi-e jenă. Seara mergeţi la culcare, doi câte doi, eu rămân în bar şi mă uit stânga- dreapta să găsesc pe cineva cu care să mai schimb două vorbe”.

Succesul proiectului „Singles camp” nu va fi unul imediat, pentru că mentalitatea românilor vizavi de singurătate inhibă orice abordare constructivă. La această concluzie a ajuns chiar Cândea, văzând reacţiile celor ce intră pe forum: „Oamenii sunt încă temători, a fi singuri este pentru ei un eşec, sunt suspicioşi şi le este teamă că sunt judecaţi integrându-se într-o comunitate cu acest profil”.

Cândea povesteşte că mulţi dintre cei care intră pe forum şi văd acest proiect preferă să îi trimită mesaje personale, chiar dacă identitatea lor e bine ascunsă în spatele unui pseudonim. „Mi s-a întâmplat să mă sune sau să îmi trimită mailuri să se asigure că numele şi adresa lor nu vor fi făcute publice pe site”, spune omul de afaceri.

„E ca o rană deschisă pe care nu vrei să o vadă lumea”

Cosmina T. are 43 de ani, este din Bucureşti şi a divorţat în urmă cu cinci ani. De atunci, este singură. Psiholog de meserie, spune că înţelege mai bine ca oricine frustrările generate de situaţia ei, dar că i-ar fi ruşine să se integreze într-o comunitate a celor care au aceeaşi problemă.

„Singurătatea e ca o rană deschisă pe care nu vrei să o vadă lumea. Iar atunci când interacţionez cu oamenii prefer să fiu în compania unora în care să nu mă văd ca într-o oglindă”, spune Cosmina.

Singurătatea, o boală specifică secolului al XXI-lea

Turismul pentru oameni singuri nu e decât o adaptare a pieţei la o realitate ce ia amploare. Se spune despre singurătate că este una din marile boli ale secolului al XXI-lea, generată de individualism, de goana după bani şi carieră, pe care unii le ridică la rang de religie.

Gheorghe Cândea, iniţiatorul proiectului, spune că această situaţie determină o continuă mo dificare şi adaptare pe piaţa serviciilor, de la turism la imobiliare, unde ofertele trebuie să acopere atât nevoile unei familii, cât şi pe cele ale persoanelor singure. STUDIU

Singurătatea, la fel de nocivă ca şi fumatul

Cercetătorii de la Universitatea Chicago, SUA, au realizat anul trecut o cercetare în care au comparat starea de sănătate a unei persoane singure cu cea a uneia care are partener de viaţă.

  • Concluziile studiului arată că diferenţele sunt similare cu cele dintre fumători şi nefumători. Izolarea, arată studiul, slăbeşte sistemul imunitar, favorizează apariţia bolilor de inimă, duce la tulburări ale somnului şi grăbeşte alienarea mintală a celor predispuşi spre această afecţiune.
  • Cercetarea a mai arătat că singurătatea favorizează şi apariţia stresului, nivelul cortizolului (hormon al stresului) fiind mai mare în cazul celor care nu au un partener de viaţă.