Turism cu bucate tradiționale la Margina I GALERIE FOTO

Turism cu bucate tradiționale la Margina I GALERIE FOTO

Turiștii sunt invitați să descopere tradițiile și istoria Timișului, mâncând bucate tradiționale și călătorind cu căruța. Un concept nou de atracție turistică a fost lansat, marți, de Asociația pentru promovarea turismului din cadrul Consiliului județean Timiș. Turiștii sunt invitați să participle la un ”Fluștuc” (mic dejun) la Margina.

Propunerea oficialilor județeni este să ducă turiștii într-o lume care datează din secolul al XII-lea. ”O lume a lucrurilor simple și bune, pe care o puteți descoperi pe jos, pe bicicletă sau în căruță. O plimbare la trapul cailor, în liniștea pădurii, dezvăluie celor curioși povestea Bisericilor de lemn din Timiș, istoria locului sedimentată în exponatele Muzeului Satului din Sintești, tradițiile și gastronomia comunei, cu gust așezate în Casa tradițională a familiei Codrea din Zorani. O excursie de o jumătate de zi, care poate fi prelungită un weekend, dacă vă cazați la pensiunile din zonă. Cu șansa de a descoperi în plus tradițiile olăritului de la Jupânești, Muzeul Traian Vuia sau frumusețile naturale dintre Valea lui Liman și Lacul Surduc. Iar celor și mai plimbăreți, Lugojul le poate împlini orice dorință”, transmit inițiatorii proiectului.

Prima excursioe de acest gen e programată pentru 22 aprilie. Se pleacă în căruțe din fața Infocentrului Turistic din Margina, dar numai după ce se servește un mic dejun tradițional. Pe masa se pun jumere, slănină, cârnați afumați, cârnați din chișcant, carne din chișcant, unsoare pe pâine cu boia, ou fiert, miere de prună, lapte de vacă, brânză de vacă, cașcaval de vacă, brânză de oaie, brânză de capră, iaurt de casă,  ceapă verde, ridichi, pâine de casă, mălai, plășinte cu mac și nucă, dulceață și răchie de prună.

Prima oprire va fi la Muzeul Satului din Sintești unde învățătorul Emil Mert va prezenta cele peste 100 de exponate, obiecte tradiționale locale, îmbrăcăminte, mobilier, instrumente muzicale. Traseul continuă spre Casa tradițională din Zorani, îngrijită și prezentată de familia Codrea.  Mai departe, traseul duce - peste deal - spre Biserica de lemn din Groși și se încheie cu un popas la stâna lui Ovidiu Crișan, unde se va servi un prânz ciobănesc cu mămăliga cu tochitură la ceaun, brânză și răchie de prună. Pe drumul de întoarcere se poate face oprire la Biserica de lemn din Margina.

Ne puteți urmări și pe Google News