Evenimentul Zilei > International > Turcia vrea să trimită armata în Afganistan. SUA îi mulțumesc lui Erdogan pentru rolul jucat
Turcia vrea să trimită armata în Afganistan. SUA îi mulțumesc lui Erdogan pentru rolul jucat

Turcia vrea să trimită armata în Afganistan. SUA îi mulțumesc lui Erdogan pentru rolul jucat

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că țara sa este în continuare gata să asigure securitatea pe aeroportul din Kabul după ce talibanii au preluat puterea şi Ankara discută cu toate părţile implicate.

„Avem intenţia de a asigura securitatea aeroportului şi de a contribui la securitatea acestei ţări după retragerea trupelor americane. Avem în continuare această intenţie. Planificăm acum în funcţie de noile realităţi care au apărut pe teren şi purtăm negocieri în consecinţă”, a spus şeful statului turc.

Responsabili americani au declarat că discuţii asupra acestui subiect continuă cu Ankara, exprimându-şi gratitudinea pentru rolul jucat de Turcia în evacuarea de civili din Kabul.

„Prezenţa militară a Turciei în Afganistan îi va oferi noii administraţii (afgane) un avantaj pe scena internaţională şi îi va facilita activitatea”, a adăugat Erdogan.

„Turcia va fi în continuare de partea Afganistanului”

Turcia va fi în continuare de partea Afganistanului, a mai spus preşedintele turc, precizând că el este gata să aibă întrevederi cu liderii talibani. „Salutăm declaraţiile moderate făcute de talibani”, a afirmat Erdogan.

Preşedintele turc a anunţat că va discuta în următoarele zile cu cancelarul federal german Angela Merkel şi cu omologul său rus Vladimir Putin.

Până acum, Turcia a reuşit să evacueze 552 de cetăţeni turci din Kabul.

Pericol este cuvântul de ordine în Kabul

În total 12 oameni au fost ucişi pe şi lângă aeroportul din capitala afgană Kabul, potrivit talibanilor şi unor oficiali ai NATO, de când mişcarea talibană a cucerit oraşul, duminică, declanşând panică printre persoanele îngrijorate care încearcă să plece din Afganistan, informează joi Reuters.

Decesele au fost cauzate fie de focuri de armă, fie de busculade, a declarat joi un oficial al talibanilor, cerându-le persoanelor care se îmbulzesc în continuare la intrările de pe aeroport să se ducă acasă dacă nu au dreptul legal de a călători.

„Nu vrem să rănim pe nimeni pe aeroport”, a afirmat oficialul taliban, care nu a dorit să i se precizeze identitatea, informează Agerpres.

Insurgenţii talibani controlează capitala afgană de duminică, la aproape 20 de ani după ce au fost îndepărtaţi de la putere de către o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite în urma atentatelor din 11 septembrie 2001.

Victoria fulgerătoare a talibanilor, înlesnită de retragerea trupelor americane, a provocat scene de haos pe aeroportul din Kabul unde mii de oameni încearcă de luni să urce în avioane închiriate de ţări străine pentru a-şi evacua cetăţenii şi pe afganii care au colaborat cu forţele străine.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: