Evenimentul Zilei > International > Turcia își arată mușchii la Occident. Zece ambasadori expulzați la ordinul lui Erdogan
Turcia își arată mușchii la Occident. Zece ambasadori expulzați la ordinul lui Erdogan

Turcia își arată mușchii la Occident. Zece ambasadori expulzați la ordinul lui Erdogan

Mai mulți ambasadori ai unor state membre NATO vor fi expulzați din Turcia pentru că au semnat un apel pentru eliberarea unui disident.

Șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că ambasadorii a 10 ţări, acreditaţi la Ankara, vor fi declarați „persona non grata” și vor fi expulzați. Aceștia au lansat un apel pentru eliberarea opozantului Osman Kavala, după cum transmite AFP. Demersul nu a fost pe placul lui Erdogan care a considerat că aceștia trebuie să părăsească țara.

Este vorba despre ambasadorii Canadei, Franţei, Finlandei, Danemarcei, Germaniei, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei, Suediei şi SUA.

„Am dispus ministerului nostru de externe să declare cât mai repede aceşti zece ambasadori persona non grata”, a spus Erdogan în timpul unei deplasări în centrul Turciei.

Șeful statului turc nu a dat o dată precisă până la care cei până la care cei zece ambasadori vor trebui să părăsească teritoriul statului turc.

De altfel, Recep Tayyip Erdogan îşi anunţase deja cu două zile în urmă intenţia de a expulza aceşti ambasadori.

Erdogan a fost deranjat de apelul celor zece

Cei zece ambasadori ai țărilor occidentale au fost convocaţi marţi la Ministerul Afacerilor Externe din Ankara pentru a li se transmite că apelul pe care l-au făcut în favoarea eliberării lui Osman Kavala este „inacceptabil”. Aceștia au lansat un comunicat comun în ziua anterioară pentru eliberarea opozantului Osman Kavala, iar acest lucru nu a fost pe placul lui Erdogan.

„Îi daţi cumva o lecţie Turciei?”, a reacţionat şeful statului turc.

Osman Kavala, editor şi mecena turc în vârstă de 64 de ani, a fost acuzat de regimul lui Recep Tayyip Erdogan că a susţinut în 2013 manifestaţiile antiguvernamentale. Acestea au fost cunoscute sub numele de Mişcarea Gezi din Turcia. De asemenea, lui Osman Kavala i s-a mai reproșat că a participat la tentativa de lovitură de stat din 2016.

Opozantul turc se află în detenție de aproximativ 4 ani, însă nu a fost judecat și nu a primit nici o sentință pentru faptele de care este acuzat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: