Turcia acuză Israelul de „terorism de stat”

Regimul de la Ankara a condamnat ieri, în termen duri, atacul armatei israeliene asupra unui grup de vase care transporta ajutoare pentru palestinienii din Fâşia Gaza.

Ankara a reacţionat virulent la asaltul forţelor speciale israeliene asupra flotei internaţionale, formată în mare parte din vase turceşti, care transportă ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, condamnând în termeni duri operaţiunea derulată în cursul nopţii de duminică spre luni şi soldată cu cel puţin 9 morţi în rândul pasagerilor.

„Acest atac este un alt semn al nivelului nesăbuit la care au ajuns politicile violente ale guvernului israelian”, a declarat vicepremierul turc Bulent Arinc într-un discurs televizat, în timp ce şeful executivului de la Ankara, Tayyip Recep Erdogan, şi-a întrerupt un turneu în America de Sud şi a revenit în ţară. „Israelul a comis un act de terorism de stat”, a acuzat Erdogan.

Din cei 600 de pasageri de pe nava Mavi Marmara, cea mai mare din flotă şi la bordul căreia comandourile israeliene au deschis focul, aproape 400 erau turci, a adăugat Arinc, citat de Reuters.

„Condamnăm atacul Israelului la modul cel mai ferm”, a subliniat oficialul turc. Turcia, stat membru NATO, şi-a rechemat ambasadorul în Israel şi şi-a suspendat participarea la trei exerciţii militare comune cu statul evreu.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, ieri după-amiază, la cererea Turciei, membru nepermanent al forului decizional al Naţiunilor Unite. În paralel cu reacţiile oficiale ale Ankarei, mii de turci au protestat, ieri, în Istanbul, cel mai mare oraş al ţării, scandând sloganuri ostile statului evreu.

Israelul se justifică

Confruntat cu un val de reacţii ostile, statul evreu a încercat să convingă, ieri, comunitatea internaţională că operaţiunea armatei a fost ultima soluţie pe care guvernul a avut-o în vedere.

Adjunctul ministrului de externe, Dany Ayalon, a declarat, într-o conferinţă de presă, că pasagerii de la bordul navei Mavi Marmara i-au provocat pe militarii israelieni, cărora au încercat să le smulgă armele.

„Au fost atacaţi cu cuţite, cu răngi de fier şi chiar cu focuri de armă”, a mai precizat şi purtătorul de cuvânt al executivului de la Ierusalim, care a confirmat că zece militari israelieni au fost răniţi, unul fiind în stare foarte gravă.

Netanyahu nu mai merge în SUA

Premierul Benjamin Netanyahu, aflat în vizită în Canada, şi-a anulat deplasarea la Washington, unde urma să se întâlnească cu preşedintele american Barack Obama, şi a revenit în Israel pentru a gestiona situaţia de criză. El nu a ezitat să îşi manifeste public sprijinul pentru Tsahal, armata israeliană.

Mai mulţi oficiali europeni, printre care comisarul pentru Relaţii Externe, Catherine Ashton, şi şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, alături de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, au cerut demararea unei anchete complexe, în timp ce mai multe state au convocat pentru explicaţii ambasadorii israelieni.

Incidentul de ieri a adus relaţiile turco-israeliene la un nivel de avarie, după ce Ankara şi Ierusalimul s-au mai confruntat în ultima perioadă pe diferite teme, în special pe situaţia din Fâşia Gaza.

Tensiunile s-au accentuat după ce Turcia a mediat recent un acord nuclear cu Iranul, acuzat de statul evreu că vrea să producă armament atomic.