Turcan: "PNL şi-a asumat să respecte criteriile de integritate"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat sâmbătă că propunerea de relaxare a criteriilor de integritate din Statutul partidului a fost respinsă de Biroul Politic Naţional.

"Această propunere de relaxare a criteriilor de integritate a fost respinsă în unanimitate în Comisia pentru statut şi, de asemenea, a fost respinsă în Biroul Permanent Naţional, ceea ce înseamnă că nu se va lua în discuţie în Consiliul Naţional de Coordonare. PNL respectă cu fermitate şi cu consecvenţă un angajament luat în faţa celor care îşi doresc parteneriatul nostru de a pune mai presus de un interes politic personal integritatea în funcţia publică, implicarea şi dorinţa de a participa la decizii corecte în interesul cetăţeanului. (...) S-a luat această propunere (decizie - n.r.) tocmai pentru că în mod unanim PNL şi-a asumat să respecte criteriile de integritate. În ultima perioadă, am asistat la nişte mişcări de stradă de o amploare asemănătoare cu Revoluţia din 1989. Societatea a cerut integritate, decenţă şi egalitate în faţa legii. PNL trebuie să fie primul care ascultă mesajul străzii şi care ţine cont de solicitările oamenilor de a îmbunătăţi calitatea deciziei politice, iar integritatea este un pilon fundamental", a declarat Raluca Turcan, la Parlament, citată de Agerpres.

Ea a arătat că propunerea de relaxare a criteriilor de integritate a venit din partea unor membri ai partidului care nu fac parte din BPN.

Turcan a precizat că modificările la Statutul PNL au fost adoptate cu unanimitate de voturi şi că urmează să fie discutate şi în Consiliul Naţional de Coordonare, care se reuneşte sâmbătă după-amiază la Parlament.

"În felul acesta PNL va intra în linie dreaptă pentru organizarea alegerilor interne", a punctat Turcan.

BPN al PNL a respins propunerea de modificare a statutului în sensul că "în cazul membrilor care ocupă funcţii de conducere în interiorul partidului, suspendarea din funcţie se aplică de drept în cazul dispunerii măsurilor de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, precum şi în cazul condamnării definitive".

De asemenea, a fost respinsă şi modificarea care viza retragerea sprijinului politic pentru reprezentanţii formaţiunii care deţin funcţii numite în administraţia publică locală şi centrală împotriva cărora s-a pronunţat o hotărâre definitivă de condamnare, ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni.