Tunul "Tineretului": 320.000.000 euro

Gabriel Popoviciu, ginerele lui Ion Dinca, a inchiriat de la stat 80.000 de metri patrati din Complexul Sportiv Tineretului.

Magnatul Gabriel „Puiu” Popoviciu si asociatii sai au dat un tun imobiliar cu un potential de 320 de milioane de euro dintr-o afacere cu un teren al statului. Popoviciu&Co au inchiriat pe nimic baza sportiva si de agrement cunoscuta sub numele de Strandul Tineretului de la Complexul Sportiv National „Lia Manoliu”, prin mai multe firme pe care le controleaza.

Afaceristii intentioneaza sa exploateze imobiliar terenul situat peste drum de Parcul Herastrau, in cea mai vanata zona din Bucuresti, unde se afla Strandul Tineretului. Planurile lui Popoviciu vizeaza construirea unui complex comercial, a unor cladiri de birouri si cel putin a unui hotel.

Semnatura taranistilor

Manevra legala care a permis ca baza sportiva Tineretului sa fie pusa pe tava rechinilor imobiliari a fost facuta in luna mai 1999, printr-o hotarare de guvern semnata de premierul Radu Vasile si de ministrul tineretului si sportului Crin Antonescu. Atunci, Strandul Tineretului, aflat la doi pasi de Casa Presei, a fost trecut din proprietatea publica a statului in cea privata.

Pasul urmator a fost transmiterea bazei sportive, cu titlu gratuit catre Complexul Sportiv National „Lia Manoliu”, in decembrie 1999. Baza sportiva a fost data in administrarea unor companii private in doua faze, companii care il au in spate pe Gabriel „Puiu” Popoviciu. In prima etapa, in octombrie 2000, una dintre firmele controlate de oamenii lui Popoviciu, Trigranit Romania SA, a inchiriat un prim lot din complexul sportiv.

In cea de-a doua etapa, cea mai mare parte a Strandului Tineretului, de aproape 70.000 de metri patrati, a fost inchiriata in 2003 firmei Tineretului SA. Pana in 2006, firma a fost controlata de oamenii lui Alexandru Bittner si Adrian Petrache - afaceristi rasfatati de guvernul Adrian Nastase in raporturile cu statul -, dar si ai lui Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea.

In momentul semnarii contractului cu „Lia Manoliu”, in firma Tineretului SA era asociata si Steluta Danciu, sotia directorului ziarului „Ziua”, Sorin Rosca Stanescu. Tineretului SA a fost preluata anul trecut de apropiatii lui Gabriel Popoviciu si ai partenerului sau, Radu Dimofte.

Afacerea Trigranit

„Evenimentul zilei” dezvaluie astazi felul in care s-a concesionat prima felie din Complexul Tineretului. Printr-un contract de inchiriere pe 49 de ani, 12.000 de metri patrati din Strandul Tineretului au ajuns in anul 2000 la firma Trigranit SA, companie infiintata de oamenii lui Popoviciu.

Mai mult, o clauza contractuala da dreptul Trigranit SA sa-si prelungeasca chiria pe inca 98 de ani. Din partea Complexului „Lia Manoliu”, contractul a fost semnat in 2000 de directorul Bogdan Gheorghe. In prezent, Gheorghe este secretarul general al Agentiei Nationale pentru Sport, in subordinea careia se afla „Lia Manoliu”.

Statul a fost mai mult decat generos cu interpusii lui Popoviciu: prin contract s-a stabilit o chirie anuala de doar 86.500 de dolari. Un calcul arata ca „Lia Manoliu” a fost de acord sa primeasca numai 0,14 dolari pe metru patrat. In momentul de fata metrul patrat in acea zona ajunge pana la 150 de euro, chiria pentru 12.000 de metri patrati ajungand la 1,8 milioane de euro pe an.

Potrivit contractului, chiriasul poate sa subinchirieze sau sa „dezvolte imobiliar parcela prin orice metode permise de lege, inclusiv prin imbunatatirea utilitatilor si construirea de cladiri pe parcela”.

Acelasi contract include si dreptul de preemptiune catre chirias, in cazul in care proprietarul va vinde Strandul Tineretului. Un metru patrat de teren se vinde in zona cu 4.000 de euro, iar suprafata detinuta de cele doua firme din zona de interes a lui Popoviciu este de 80.0000. Daca vor reusi sa cumpere terenul, firmele controlate de Popoviciu vor intra in posesia unui teren cu o valoare de piata de 320 de milioane de euro.

Interpusii

La data semnarii contractului cu Complexul „Lia Manoliu”, Trigranit Romania SA era detinuta de un off-shore, controlat de Popoviciu, Trigranit Limited (98,03%), inregistrat in Cipru. In firma mai figurau ca asociati trei parteneri traditionali ai acestuia: Michael Peter Lloyd, interfata lui Popoviciu pentru opinia publica, Mihai Andrei Bejenaru si Olimpia Neagu.

Acestia sunt partenerii lui Popoviciu in cel mai mare proiect imobiliar din nordul Bucurestiului, „Baneasa”.  In 2005, denumirea companiei care a inchiriat Strandul Tineretului s-a schimbat din Trigranit Romania SA in Kiseleff Business Plaza SA.

Ansamblul de Birouri Kiseleff

Kiseleff Business Plaza a depus la Primaria Capitalei documentatia pentru a obtine Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si autorizatia de constructie pentru Ansamblul de Birouri Kiseleff. Avizul primariei a fost negativ, deoarece „schimbarea destinatiei terenurilor prevazute in planurile urbanistice ca spatii verzi amenajate este interzisa”.

Strandul Tineretului este inclus in Planul Urbanistic General la categoria Spatii verzi pentru agrement - complexuri si baze sportive, fapt ce impiedica schimbarea destinatiei acestora. Compania intentiona sa construiasca o cladire de birouri, un hotel, spatii comerciale si parcari.

PROFIL DE MAGNAT

Cine este afaceristul Gabriel „Puiu” Popoviciu

Discret, dar foarte influent, Gabriel „Puiu” Popoviciu este un important om de afaceri care prefera sa stea departe de viata publica. Una dintre cele mai importante afaceri in spatele careia se afla Popoviciu este „proiectul Baneasa”, cel mai mare proiect imobiliar din nordul Bucurestiului.

Popoviciu, ginerele fostului demnitar ceausist Ion Dinca si cumnatul lui Nicolae Badea de la Dinamo, controleaza mai multe afaceri locale, inclusiv Hotelul Howard Johnson si restaurantul Casa Doina.  Popoviciu este considerat in mediul de afaceri cel mai mare multimilionar necunoscut opiniei publice.

OFICIALII DE LA "LIA MANOLIU"

Un contract „profitabil”

Desi firma Kiseleff Business Plaza plateste o chirie anuala de numai 86.500 de dolari catre Complexul „Lia Manoliu”, pentru un teren de 12.000 de metri patrati, conducerea complexului considera contractul profitabil.

„Au un contract financiar absolut favorabil pentru noi. Ei au platit tot la timp”, a spus Emil Cismas, directorul Complexului „Lia Manoliu”, explicand ca veniturile complexului din acest contract sunt mai mari decat cele obtinute din contractele cu loturile sportive. Acesta a admis ca firma intentioneaza sa construiasca o cladire pe spatiul inchiriat, dar a spus ca nu stie ce fel de cladire.

Intrebat de EVZ daca firma are voie sa construiasca orice tip de cladire, inclusiv una de birouri sau un hotel, fara sa aiba vreo legatura cu sportul, Cismas a spus ca nu stie acest lucru. Acesta a declarat ca nu stie cine sunt oamenii de afaceri care detin firmele ce au inchiriat Complexul. „De unde Dumnezeu sa stiu cine este in spatele lor? Eu n-am avut decat o singura intalnire cu cineva de la ei, de la departamentul juridic”, a mai spus acesta.

LEGATURI ASCUNSE

Urmele lui Popoviciu in suveica Kiseleff

O alta confirmare a implicarii lui Gabriel Popoviciu in compania care a preluat Strandul Tineretului este intrarea in actionariatul Trigranit SA al societatii Baneasa Developments. Baneasa Developments este parte a grupului de firme Baneasa Investments, detinut de Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte. Acestia nu si-au asumat oficial nicio afacere. Kiseleff Business Plaza SA este detinuta de trei firme: IBT Corporation Investitii, IBT Invest Trust si AOL Servicii Expert.

Potrivit Registrului Comertului, IBT Corporation Investitii este controlata de cumnatul lui Gabriel Popoviciu, Nicolae Badea (0,9%), patronul Clubului Dinamo, si de alte doua off-shore-uri cunoscute ca fiind ale lui Gabriel Popoviciu si ale asociatului sau, Radu Dimofte. IBT Corporation Investitii este administrata de Ligia Popoviciu, 77 de ani, mama lui „Puiu” Popoviciu, si de Zerlin Dimofte, 83 de ani, tatal lui Radu Dimofte.

Si AOL Servicii Expert si IBT Invest Trust sunt controlate de doua off-shore-uri din zona de interes a lui „Puiu” Popoviciu: Tatika Investments Limited si Bladon Enterprises Ltd, ambele inregistrate in Cipru.

Gabriel Popoviciu a adoptat aceeasi atitudine pe care a aratat-o presei si pana acum: „Nu cunosc”. Intrebat despre implicarea sa in dezvoltarea imobiliara a Strandului Tineretului, acesta ne-a declarat: „Luati declaratii de la mediul de afaceri, daca mediul de afaceri stie. Eu nu cunosc”. 

Omul de afaceri a negat faptul ca mama sa, Ligia Popoviciu, este administrator al unei firme asociate in compania care detine cu chirie Strandul Tineretului: „Este administrator acolo? Ma indoiesc. Din cunostintele mele nu e, dar orice este posibil. Stati putin. Este duminica dupa-amiaza. Credeti ca este potrivit sa ma deranjati? Credeti ca nu am altceva de facut astazi? Nu am legatura. Vorbiti mai departe cu mediul de afaceri”.