Evenimentul Zilei > Actualitate > Tulpină mutantă Delta descoperită în România. Studiile medicale nu au identificat și varianta Omicron
Tulpină mutantă Delta descoperită în România. Studiile medicale nu au identificat și varianta Omicron

Tulpină mutantă Delta descoperită în România. Studiile medicale nu au identificat și varianta Omicron

În timp ce toată Europa este preocupată de noua variantă Omicron de coronavirus, în România a fost depistată o tulpină mutantă din Delta (AY.4.2.).

Conform unui studiu medical tulpina mutant Delta a fost depistată și în Marea Britanie, în urmă cu două luni. Studiul a analizat mai multe probe care au provenit de la pacienți din 19 orașe, între care București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara, potrivit unui comunicat remis presei. Cercetarea realizată de specialiștii Medlife, a vizat descoperirea unor posibile cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului. Deși nu a fost găsit niciun caz de infectare cu Omicron, cercetătorii anunță că 11 dintre probele analizate conțin varianta AY.4.2., o derivată a tulpinii Delta.

Studiul precizează că, în acest moment nu s-a dovedit dacă varianta mutantă a Delta, AY.4.2, provoacă forme severe de boală sau poate diminua eficiența vaccinurilor.

România nu a dezvoltat nici o tulpină mutantă Delta

De menționat că în ciuda temerilor autorităților medicale, până la acest moment nu a fost descoperită o tulpină românească a variantei Delta a coronavirusului.

„În ultima perioadă s-a tot adus în discuție posibilitatea apariției unei tulpini românești a virusului SARS-CoV-2, însă rezultatele procesului de secvențiere confirmă că nu există o astfel de tulpină în acest moment. În continuare, varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 de pe teritoriul țării noastre și până acum, nu am identificat alte tulpini ale virusului care să determine îngrijorare, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale sunt în continuare o soluție eficientă de protecție împotriva formelor grave de boală”, a precizat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului.

Un studiu realizat de Imperial College London, publicat la jumătatea lunii noiembrie, a arătat că subvarianta Delta AY.4.2. pare să fie ceva mai transmisibilă decât varianta inițială. În schimb, nu s-a dovedit că ar putea provoca forme mai severe de boală sau că ar diminua eficiența vaccinurilor.

foto: dreamstime

Omicron nu a fost descoperit în România

Cercetătorul român a precizat că din probele analizate nu a reieșit că varianta Omicron ar fi ajuns pe teritoriul românesc. Conform datelor publicate de OMS, această tulpină are mai multe mutații față de varianta Delta. Dar, până la acest moment nu se cunosc toate caracteristicile diferențiatoare și nici impactul asupra eficienței vaccinurilor.

„Datele preliminare arată că tulpina Omicron este mai contagioasă decât tulpina Delta. În același timp, experții spun că eficiența vaccinurilor ar putea fi mai scăzută față de această tulpină, context în care va fi nevoie de o amplificare a eforturilor pentru detectarea timpurie și izolarea cazurilor cu noua tulpină din Africa de Sud”, a mai precizat Dr. Dumitru Jardan.

Centrul European pentru Controlul Epidemiilor a precizat, marți, că au confirmate 44 de cazuri Omicron în 11 țări UE. Toate cazurile descoperite sunt deocamdată asimptomatice sau cu simptome ușoare. Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia au raportat cel puțin un caz confirmat de infectare cu noua variantă a coronavirusului, iar alte cazuri suspecte sunt investigate.

 

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: