Evenimentul Zilei > Social > Tulpina Delta aruncă în aer sistemul de educație. Urmează închiderea școlilor
Tulpina Delta aruncă în aer sistemul de educație. Urmează închiderea școlilor

Tulpina Delta aruncă în aer sistemul de educație. Urmează închiderea școlilor

Școlile din România s-ar putea reînchide, în doar câteva săptămâni, din cauza evoluției valului patru al pandemiei de coronavirus.

Avertismentul vine din partea epidemiologului Octavian Jurma, în opinia căruia, în curând vom ajunge la 15.000 de cazuri de infectări pe zi. Octavian Jurma susține că numărul de noi cazuri va exploda în România, iar școlile și grădinițele se vor închide într-un termen de cel mult trei săptămâni. În opinia sa, la începutul lunii octombrie, municipiul București va depăși pragul de incidență de 6 la mia de locuitori. Pentru a împiedica acest lucru este nevoie ca autoritățile să acționeze și să ia măsuri de prevenție rapidă.

„5-11 octombrie, săptămâna aceea, cu siguranță se vor închide școlile dacă evoluția continuă în ritmul de până săptămâna trecută. În săptămâna 5-11 octombrie probabil se va depăși incidența de 6 la mie în București. Însă, așa cum vedem, această săptămână a debutat cu o creștere de 80% față de lunea trecută. E posibil să vedem în octombrie și numere de 15.000 de cazuri pe zi dacă nu se iau măsuri cu cel puțin două săptămâni înainte”, a declarat epidemiologul citat de impact.ro.

Drept urmare, este de așteptat ca elevii să se întoarcă la școala online și să continue cursurile de acasă.

Epidemiologul confirmă estimările ministrului Educației

O estimare asemănătoare a fost făcută și de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, zilele trecute. Potrivit spuselor sale, școlile din București ar putea reveni în online, la jumătatea lunii octombrie, dacă rata de infectare cu coronavirus va trece de 6 cazuri la o mie de locuitor.

„Astăzi, în Bucureşti avem 1.02 rata de infectare. La 1 august aveam 0,13, deci într-o lună am crescut de şase ori. Dacă nu înţelegem importanţa vaccinării, este posibil să ajungă, în a doua parte a lunii octombrie, Bucureştiul, la şase la mie. A nu se confunda atingerea pragului de şase la mie cu intrarea în carantină. Ar urma să stea 10 zile – două săptămâni, în online. Aşa a fost şi în valul 3”, a declarat Sorin Cîmpeanu într-o emisiune la Digi 24.

Mai mulţi bani pentru profesori

Autoritățile trebuie să impună noi măsuri de restricție

Potrivit spuselor sale guvernul trebuie să vină cu noi măsuri de restricție, dintre cele mai hulite, de populație, dar care împiedică răspândirea coronavirusului.

„Guvernul se vede obligat acum să apeleze la măsurile pe care le-am hulit în primele două, trei valuri, acele restricții diverse prin care se încearcă limitarea răspândirii pandemiei”, a precizat cunoscutul epidemiolog Octavian Jurma.

De altfel, mai multe unități de învățământ, s-au închis chiar din a doua zi a anului școlar, după ce au fost descoperite noi cazuri de infectare cu coronavirus. Mai mulți angajați au fost depistați pozitiv la testarea pentru COVID-19. Cazuri de infectare au apărut și în mai multe școli din țară, după ce elevi sau profesori au fost confirmați ca fiind infectați.

Dezastru în ţara cu cea mai mare rată de vaccinare. Șapte spitale amenință. Ce se va întâmpla cu pacienții cu COVID

Valul patru va avea consecințe deastruoase

Cu doar o zi în urmă, Octavian Jurma a lansat un alt avertisment legat tot de răspândirea tulpinei Delta în România. El a arătat că valul patru al coronavirusului va avea efecte deastruoase, asemănătoare unui tsunami. Aceasta deoarece sunt mulți români care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, deși au avut ocazia să o facă.

Medicii sunt nevoiți, a precizat epidemiologul, să se confrunte cu o situație mult mai grea în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri din spitale.

„E târziu și mă uit obosit la numerele care arată cum valul 4- Delta urmează să devină un tsunami în România și simt cum mă copleșește durerea și revoltă. Ce durere să asiști neputincios la suferință poporului tău…Ce rușine să ceri încrederea poporului tău când vrei să îți meargă ție bine bine și să îl abandonezi când îi este mai greu…”, a scris Octavian Jurma pe pagina de Facebook.

Sistemul medical este în pragul colapsului

Octavian Jurma atrăgea atenția, în aceeași postare, că sistemul medical, politizat excesiv, este în pragul colapsului și doar un miracol poate duce la salvarea sa.

„Suntem însă pe cale să aflăm ce înseamnă prăbușirea unui sistem medical politizat până la refuz în cea mai bolnavă țară din Europa… Doar un miracol ne mai poate salva. Să ne rugăm personal lui Dumnezeu să ne salveze țară, că mulți din slujitorii săi propovăduiesc adevărul în biserică dar îl neagă în afară ei”, a mai scris Octavian Jurma.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: