Editura Evenimentul si Capital

Tulburările din 10 august. Aberații și mistere. Cine a pus la cale Diversiunea Springtime? România lui Cristoiu

Autor: | | 5 Comentarii | 9097 Vizualizari

Ca jurnalist independent, care refuză chiar și asocierea cu una sau cu cealaltă dintre propagandele pro și contra Jandarmi, nu pot să nu constat că în 10 august 2018 violența Jandarmeriei a atins cote maxime în Operațiunea de Evacuare a Pieții.

Cu mai mulți ani în urmă, cînd Franța a cîștigat finala Campionatului European, am trăit la Paris experiența intervenției în forță a ceea ce am putea numi scutierii francezi. Urmărisem meciul în Piața Primăriei din Paris alături de o mulțime de parizieni. După victorie, mulțimea o ia pe Champs Elysée procedînd la cunoscutele valuri ale sus-jos ale galeriilor. Cînd mai era puțin pînă la Arcul de Triumf, potrivit năravului juvenil în Franța, mai mulți tineri s-au năpustit spre chioșcurile de pe trotuar cu scopul vădit de a le dărîma. De bucurie, probabil.

În clipa cînd au ajuns la trotuar, ca din pămînt au apărut forțele de ordine. Prin nimic deosebit în ipostaza lor de tanc uman care se năpustește asupra bietului om. Nu numai bravii dărîmători de chioșcuri, dar și toți cei de pe carosabil au rupt-o la fugă. S-au oprit înspre celălalt trotuar. Spun s-au oprit, pentru că eu, neștiind jocul, am rămas ca prostu’ în mijlocul carosabilului. Scutierii n-au alergat după vandali ca să-i să-i bată. Misiunea lor a fost cea de a apăra chioșcurile. Vitejii, văzînd retragerea, au pornit-o iar spre chioșcuri. Scutierii s-au năpustit iar spre ei.

Am avut atunci imaginea unei intervenții profesioniste:

1) Scutierii au apărut doar atunci cînd a fost nevoie, n-au stat lîngă trotuar, agățînd privirile demonstranților.

2) Misiunea lor a fost cea de a păstra mulțimea în granițele pașnicului. Nu-i interesa alungarea vandalilor prin tot Parisul. Cîtă vreme vandalii erau ținuți departe de chioșcuri, misiunea lor era îndeplinită.

10 august 2018, România. La 23.11 s-a dat dispoziția de evacuare a Pieței. Orice comandant era obligat să ia în calcul cîteva elemente pentru a realiza acțiunea profesionistă:

1) Piața era plină. Era vorba de evacuarea unei mulțimi uriașe, în marea ei majoritate pașnică și nu de cîtea zeci sau cîteva sute de hîrjoniști cu jandarmii care știu să fugă și apoi să revină, pentru că asta le dă beția aventurii.

2) Din ianuarie 2017, Piața Victoriei n-a cunoscut Evacuarea Pieții la ordin. Prin urmare, Protestatarii pașnici n-au crezut că vor fi alungați cu scuturile.

În aceste condiții, intervenția forțelor de ordine trebuia să aibă următoarele note profesioniste:

1) Să se desfășoare la rece, altfel spus fără ca jandarmii să vadă în demonstranți un dușman.

2) Să se facă într-un timp mai lung, chiar cu pauze, pentru a îngădui mulțimii să se convingă că nu era o glumă. Chiar trebuie să plece.

Cum a intervenit jandarmeria vineri noaptea am văzut cu toții. Un berbece al forței brute s-a năpustit asupra mulțimii cu gaze lacrimogene, cu tunuri de apă, cu bastoane dînd peste cap tot ce întîlnea în cale.

Urmărind la televizor Operațiunea, am remarcat că, spre deosebire de alte demonstrații din Occident, nici măcar huliganii n-au opus rezistență jandarmilor. Altfel spus, ei n-au dat cu pietre, cu cocktailuri Molotov. Și cu toate acestea, jandarmii s-au purtat cu mulțimea ca și cînd ar fi fost în totalitate alcătuită din vandali.

Propaganda PSD nu contenește să suțină că așa se întîmplă și în Occident. Pe lîngă faptul că e o imbecilitate să iei apărarea forței în relație cu cetățeanul, cei care susțin astfel de lucruri ocolesc să spună că:

1) În Occident față de orice mișcare neautorizată, acțiunea e în forță. Cei care participă la ea știu din start că se vor trezi cu jeturi de apă și gaze lacrimogene. De aceea, în Occident, dacă sînt protestatari pașnici neautorizați, aceștia o rup la fugă la ivirea forțelor de ordine. Cei care rămîn, rămîn pentru a se bate cu forțele de ordine.

2) Forțele de ordine se confruntă cu demonstranți specializați în luptele de stradă. De aceea, reacția forțelor de ordine e violentă. Ca față de un adversar care s-a angajat conștient în luptă.

Așa cum am mai scris, din ianuarie 2017 pînă în 10 august 2018, protestele neautorizate s-au ținut lanț. Nu de puține ori, protestatarii au blocat circulația, au pornit-o pe Magheru sau pe Victoria, au înconjurat Palatul Parlamentului. Să zicem că după mitingul spontan de după emiterea Ordonanței 13, Jandarmeria n-a mai putut interveni în Piață pe motiv că demonstrațiile sînt neautorizate. Mai ales cîtă vreme demonstranții ocupau, chiar dacă ilegal, doar scuarul. Demonstranții au ocupat însă carosabilul, chiar și cînd numărul nu impunea asta, au blocat circulația pe Magheru sau pe Calea Victoriei. O mînă de huligani au dat jos, de Crăciun, schelele unui orășel al copiilor decis de Primăria Capitalei . Jandarmii n-au interveni la acest act huliganic. Lăsau impresia că sînt gata să-i ajute. Se privatizase Piața Victoriei, fără s-o știm noi. Între demonstranții luni în șir, în Piața Victoriei puteai vedea mînă de cetățeni care transformaseră spațiul public într-o poiată a lor. Ședeau pe șezlonguri, tăifăsuiau, se hîrjoneau, din cînd în cînd fluturau steaguri. Dacă un grup de cetățeni normali ar vrea să ocupe o altă Piață, pentru a pune de o nuntă sau de o petrecere, mai mult ca sigur polițiștii i-ar lua pe sus. În Piața Victoriei, picnicul protestatar n-a fost o clipă deranjat de forțele de ordine.. Au fost apoi o mie și una de provocări ale unor persoane fără viitor care și-au făcut o glorie din încălcarea ordinii publice. Nici acestea n-au fost sancționate. În numele dreptului că împotriva Guvernului poți protesta încălcînd orice lege.

Și deodată, vineri noaptea, la 23 și 11, Jandarmeria își amintește că Legea trebuie respectată și purcede la evacuarea Pieței. Nu oricum, ci în doi timpi și trei mișcări. Cineva cu umor, dintre cei cu care discut la telefon, mi-au răspuns în glumă cînd am întrebat De ce 23 și de ce atît de repede? că Klaus Iohannis voia să se culce și n-avea de gînd să stea treaz după miezul nopții.

ADEVARUL despre ALOCATIILE marite! Cand se vor incasa, de fapt, BANII? Ministrul Muncii a recunoscut

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI