Evenimentul Zilei > Social > Tulburări nervoase grave, un posibil efect secundar al vaccinului AstraZeneca. Avertismentul vine de la Agenția Europeană a Medicamentului
Tulburări nervoase grave, un posibil efect secundar al vaccinului AstraZeneca. Avertismentul vine de la Agenția Europeană a Medicamentului

Tulburări nervoase grave, un posibil efect secundar al vaccinului AstraZeneca. Avertismentul vine de la Agenția Europeană a Medicamentului

Organismul european însărcinat cu evaluarea și supervizarea medicamentelor a adăugat o tulburare extrem de rară ca posibil efect secundar al vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) precizează că e vorba de sindromul Guillain-Barréa.

Riscul este extrem de mic

Experții EMA susțincă că o relație de cauzalitate între sindromul Guillain-Barréa și vaccinul AstraZeneca, e „cel puțin o posibilitate rezonabilă” după ce au fost raportate 833 de cazuri de sindrom Guillain-Barréadin la 592 milioane de doze de vaccin administrate în întreaga lume până la 31 iulie.
EMA a clasificat efectul secundar drept „foarte rar”, cea mai mică frecvență a categoriei de efecte secundare pe care o are, și precizează că beneficiile vaccinării depășesc riscurile.

Și administrarea vaccinului Johnson & Johnson poate declanșa aceleași probleme

La rândul lor, experții US Food and Drug au adăugat un avertisment cu privire la sindromului Guillain-Barré ca posibil efect secundar al vaccinului Johnson & Johnson. Ambele vaccinuri folosesc tehnologia vectorului viral și au fost, de asemenea, asociate cu apariția rară a unor cheaguri de sânge rare.

EMA a averizat, de asemenea, asupra unor efecte secundare mai puțin severe la vaccinurile de la Johnson & Johnson, Moderna și AstraZeneca, scrie Jerusalem Post.

Cât de grav e Sindromul Guillain-Barré?

Sindromul Guillain-Barré , numit și polinevrită idiopatică acută și paralizie ascendentă Landry, este o tulburare inflamatorie a nervilor periferici, acei nervi situați în afara creierului și a măduvei spinării. Se caracterizează prin instalarea rapidă a slăbiciunii și adesea a paraliziei la nivelul picioarelor, brațelor, mușchilor respiratori și feței. Slăbiciunea este însoțită adesea de senzații anormale.

Mulți pacienți necesită internarea într-o secție de terapie intensivă la începutul bolii, mai ales dacă e nevoie de susținere respiratorie sau dacă este afectat procesul de înghițire. Cu toate că majoritatea se recuperează, acest proces poate dura mai multe luni și există riscul ca unele persoane să rămână cu invaliditate de diferite grade pe termen lung. Rata de mortalitate este sub 5%.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: