Tudose - ”Prietenul pedofililor” și Carmen Dan – ”ministru mincinos”, încăierați de un șef de serviciu secret

Miercuri, o țară întreagă a fost martora unui joc politicianist, în care a fost prins și un șef de serviciu secret. Jocul a avut asigurat un public uriaș, pentru că oamenii sun pe bună dreptate indignați și speriați de amploarea cazului ”Eugen Stan – polițistul pedofil”. Și, când oamenii sunt speriați, jocurile și scenariile prind mai ușor.

Scandalul a detonat lupta în PSD

 

În bălăcăreala zilnică de la noi, rar apare o situație care să mai iasă în evidență așa cum este cea a confirmării sau infirmării știrii că nominalizatul la cea mai înaltă funcție din structura Poliției Române nu își dorește această poziție.

Am strâns câteva date despre ce s-a întâmplat în speranța că peste ceva timp vor folosi cuiva care studiază arta manipulării. Care dintre cei doi politicieni prinși în joc și cei doi chestori minte și care spune adevărul. Deocamdată nu știm. Un lucru e cert, prima victimă este Carmen Dan. Efectele politice ale prinderii sale în plasa acestei acțiuni sunt deocamdată greu de măsurat. Un efect cert este că a fost detonat astfel scandalul pe față între Liviu Dragnea și Mihai Tudose.

Povestea începe când ministrul de Interne Carmen Dan îi cere premierului Mihai Tudose să îl destituie pe șeful Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu, și să îl numească, pe o perioadă de 6 luni, pe chestorul Cătălin Ioniță, șeful Direcției Generale Anticorupție. DGA este unul dintre cele două servicii secrete (celălalt e Direcția de Protecție Internă) pe care ar trebui să se bazeze ministrul.

 

Chestorul confirmă ambelor tabere

 

În mod normal, o numire pe funcție, chiar și interimară, ar trebui să fie însoțită de o hârtie care să ateste că persoana numită este de acord cu noua poziție, chiar dacă discutăm de structuri semi-militarizate. Totuși, după ce amână luarea unei decizii în privința lui Despescu până după o discuție lămuritoare, Mihai Tudose nu face anunțul dorit de colega sa, Carmen Dan.

Deja, pe surse, la televiziunile de știri se vehicula faptul că proaspăta propunere, chestorul Cătălin Ioniță refuză funcția. Nu știu dacă e vorba de aceleași surse, dar informația ajunge și la premier. La ședința săptămânală de Guvern ( amânată cu 30 de minute, de la 13.00 la 13.30) Tudose spune că hotărârea de a amâna cu o săptămână decizia de a-l demite sau de a-l păstra pe Bogdan Despescu e bazată și pe faptul că ”pe surse” a aflat că posibilul interimar nu vrea poziția de șef al Poliției. Seara, la un interviu la Sinteza Zilei, Mihai Tudose avea să spună, cu aer doct, că ”asta e, când ești prim-ministru vin informații spre tine”, lăsând să se înțeleagă că nu e vorba de informații primite de la băgători de seamă, ci de la oficiali.

Până la ”smetia” dată colegei de Cabinet și partid în plină ședință, la 13.30, pe Antena 3, la emisiunea moderată de Oana Stancu-Zamfir se petrece un alt eveniment interesant. Din cauza zvonurilor vehiculate, ziarista a întrebat la Interne dacă e adevărat că Ioniță refuză numirea. Nu a primit un răspuns în scris, ci un mesaj de la un oficial din minister.

A întrebat dacă poate cita mesajul, i-a fost dat acordul și a citit: ”Ioniță i-a transmis doamnei ministru că el rămâne la aprecierea ei și că rămâne lângă ea. Nu a lăsat niciun raport de respingere a numirii.” Mesajul a fost transmis la ora 13.29. cu doar UN minut înainte ca premierul să spună ”pe surse” că Ioniță nu vrea funcția. Oana Zamfir crede că mesajul primit de ea relatează o discuție reală dintre Carmen Dan și Cătălin Ioniță.

 

La scandal apare prietenia

 

La aceeași emisiune e transmisă apoi intervenția primului ministru din deschiderea ședinței și apoi intră prin telefon Bogdan Chirieac. Acesta face o declarație care a stârnit vâlvă: ” Câtă vreme ministrul de Interne îi cere demisia șefului Poliției Române și prim-ministrul al Guvernului PSD, preferă să cauționeze nenorocirile din Poliție, doar pentru a da o palmă ministrul Carmen Dan, din acest moment e o ruptură evidentă, clară, între Mihai Tudose de la Băneasa și partidul de pe Kiseleff. Mai are cineva vreo îndoială în acest moment?”

Declarația cu ”prietenul pedofililor” își are importanța ei în ceea ce urmează.

 

M-a mințit!

Seara, la Sinteza Zilei, Mihai Tudose rupe gura târgului când relatează următoarea întâmplare: ”Al doilea argument pentru a nu accepta propunerea doamnei ministru este că atunci când demiți pe cineva, trebuie să pui pe cineva în loc. Am aflat că domnul Ioniță - propunerea de înlocuire - refuză. De ce sunt supărat pe doamna ministru: Am întrebat-o dacă e adevărat că acel om refuză. Mi-a spus că nu este adevărat. L-am sunat pe domnul chestor. Discuția a fost următoarea: "Bună ziua, sunt premierul, doriți această funcție?" "Domnul prim-ministru, m-am prezentat la doamna ministru cu un raport, prin care refuz această funcție". Domnul Bogdan Chirieac a auzit acest lucru. Eu nu mai am ce să discut cu doamna ministru după ce m-a mințit. Dacă își dă demisia, eu o accept. Dacă domnia sa va fi lăsată, își va da demisia.

 

După două ore, chestorul răspunde la ”țanc”

 

După acest anunț, Bogdan Chirieac a explicat, la Victor Ciutacu în emisiune, că a fost sunat de Mihai Tudose, undeva în jurul orei 15.30 și că acesta i-a permis să asculte o convorbire purtată chiar atunci, pe speaker, cu chestorul Cătălin Ioniță. Interesant este că ziaristul spune că premierul i-ar fi declarat că de două ore încerca să dea de Ioniță și că i-a răspuns tocmai când vorbea cu Bogdan Chirieac.

Înainte de intervenția lui Chirieac la România TV, discuția fusese deja relatată pe siteul dcnews.ro, unde Chirieac e ziarist și acționar, la ora 17.28: ”Surse autorizate, care au ținut să-și păstreze anonimatul, ne-au confirmat însă că între Premier și chestorul Ioniță a avut loc o convorbire telefonică, în care primul a întrebat dacă ar accepta funcția de șef al Poliției Române. Acesta ar fi răspuns: "Domnule Prim-ministru, raportez: am depus un raport la doamna ministru Carmen Dan, prin care am argumentat refuzul față de acceptarea funcției. În acest moment mă aflu în anticamera dânsei". Premierul ar fi insistat: "D-le chestor, acceptați sau nu funcția propusă?" Chestorul a răspuns: "Cu tot respectul, dl Prim-ministru, NU!"”

Acum știm că ”sursa autorizată” era premierul Mihai Tudose și că discuția o ascultase la telefonul guvernamental.