Evenimentul Zilei > Justitie > Tudose TRANȘEAZĂ problema legată de legile justiției: „Un pic de asumare trebuie”
Tudose TRANȘEAZĂ problema legată de legile justiției: „Un pic de asumare trebuie”

Tudose TRANȘEAZĂ problema legată de legile justiției: „Un pic de asumare trebuie”

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni seara, la Antena 3, că modificările pe legile justiției ar trebui să fie trimise în Parlament pentru a fi dezbătute.

”Cred că legile ar trebui duse direct la Parlament” a spus Mihai Tudose. 

Una dintre problemele spinoase din acest pachet de legi este cea legată de Inspecția Judiciară. În acest sens, Mihai Gâdea, prezentatorul emisiunii în care a fost invitat premierul, a pus problema pe care ministrul Justiției a reiterat-o de curând, aceea ca IJ să treacă în subordinea Ministerului Justiției.

”Se vorbește despre necesitatea de a proteja Inspecția Judiciară. Ministrul Justiției a venit inițial cu propunerea ca Inspecția Judiciară să treacă de la CSM la Ministerul Justiției. Opțiunea multora ar fi ca Inspecția Judiciară să fie un organism independent în sine, pentru a o feri de orice presiune. Acum ministru este Tudorel Toader, dar ce faci dacă după el vine un ministru care face ce vrea cu această jucărie?” a întrebat Mihai Gâdea.

”Pe logica pe care o folosiți, cel mai bine ar fi să fie un organism independent. Numai că nu poate să apară din spuma mării, cineva trebuie să o numească. Cine garantează că în timpul mandatului nimeni nu o ia razna? Trebuie să existe un mecanism de control. De aceea este bună o dezbatere, poate cineva dă o soluție. Eventual una cu cheie dublă. Trebuie chiar asigurată independența. Dacă oamenii ăia superbi puși inițial o iau razna? Ce faci? Aștepți să termine mandatul? Am vorbit cu Tudorel Toader chiar pe tema asta. Hai să vedem dacă găsește un mecanism tip dublă cheie. Nu știu, ministrul Justiției și altcineva. De la Parlament, de la Președinție, de la CSM” a precizat Mihai Tuose.

Premierul a subliniat în acest sens că susține o lege a răspunderii magistraților, dar nu în orice condiții.

”Într-o anumită formă da. Nu în ideea de a le pune hăț, dar nici ca nimeni să nu răspundă. Un pic de asumare trebuie, dar să nu facem din asta un căpăstru pentru justiție” a subliniat spus Mihai Tudose.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.