CEx-ul de luni a reprezentat o lovitură fără precedent pentru Liviu Dragnea. Așa cum „Evenimentul zilei” a dezvăluit, baronii Niculae Bădălău, Marian Oprișan și Adrian Țuțuianu au făcut front comun cu premierul Mihai Tudose, solicitând (vehement și concertat) o restructurare de proporții a Executivului. Argumentele invocate au fost „eficientizarea” actului guvernamental (comparat cu un Trabant!) și epurarea „slugilor” lui Dragnea, ceea ce, în subsidiar, a reprezentat un atac evident la adresa ministrului Internelor, Carmen Dan, pe care Tudose o vrea debarcată
Potrivit surselor EVZ, miza taberei coordonate de premierul Tudose nu este atât impunerea unei restructurări ample, cât provocarea demisiei lui Liviu Dragnea, în viitorul CEx care va fi organizat la Iași, la finalul lunii ianuarie - adică, în fieful edilului Mihai Chirica, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai teleormăneanului.
Tăcerea „locotenenților”
Furtuna de la vârful PSD a cuprins întregul teritoriu, cele două tabere înroșind telefoanele șefilor de filiale. Tot fără precedent este muțenia sau absența apropiaților lui Dragnea, care, cu excepția prietenului Paul Stănescu, vicepremier și baron de Olt, au preferat să tacă mâlc. Ca niciodată, „locotenenții” Codrin Ștefănescu (foto) și Marian Neacșu nu s-au mai îngrămădit în fața camerelor de luat vederi pentru a emite poziții pro-Dragnea, iar ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a preferat soarele torid al Cubei, în detrimentul CExului PSD, unde Dragnea a fost pus la colț de Bădălău, Tudose și Oprișan (revenit în jocurile mari de la centru). Rovana Plumb s-a opus ideii de restructurare, dar asta fiindcă are un meci personal cu Tudose, care a numit-o „penală” și i-a forțat mazilirea de la portofoliul Mediului.
Planul baronilor
Sursele citate ne-au dezvăluit că gruparea Tudose-Bădălău-Oprișan-Țuțuianu mizează pe intensificarea campaniei anti-Dragnea în teritoriu, plănuind o frondă de proporții la viitorul CEx. Dacă tensiunile și semnalele teritoriului nu-l vor forța pe Dragnea să își depună mandatul, Bădălău intenționează să ceară organizarea alegerilor interne și convocarea Congresului extraordinar. De altfel, după ședința conducerii PSD de luni, Bădălău a invocat din nou necesitatea Congresului, avertizând că, deși acesta nu poate (conform Statutului) demite președintele partidului, are posibilitatea să voteze niște „decizii importante”. La bursa scenariilor vehiculate în PSD, Bădălău, Tudose sau Gabriela Firea sunt numele invocate în perspectiva unei eventuale preluări a puterii.
Strategia premierului
În perioada imediat următoare, Tudose și vicepremierul Marius Ciolacu (pe care Dragnea îl vrea mazilit) vor purta tratative cu fidelii din Guvern pentru a elabora un proiect privitor la o viitoare restructurare din temelii a Executivului (proiect care presupune comasări și desființări). Proiectul restructurării vizează epurarea miniștrilor fideli lui Dragnea, controlarea tuturor pârgiilor executive și diminuarea Cabinetului la 16-17 portofolii, dintr-un total de 24. De asemenea, premierul Tudose va uzita aceeași strategie brevetată cu succes de-a lungul ultimelor luni, și va amenința în mod constant cu înaintarea demisiei, ori de câte ori Dragnea îl va strânge cu ușa, fiind conștient că acesta nu își poate perimte să provoace prăbușirea PSD de la Palatul Victoria.
Tăriceanu, curtat intens de ambele tabere
Inevitabil, războiul pentru putere de la vârful PSD tulbură apele din ALDE, partenerii de guvernare fiind curtați intens de ambele tabere. Potrivit surselor EVZ, Dragnea depune eforturi pentru a-l menține pe Călin Popescu-Tăriceanu la dreapta sa și încearcă să-l determine să se opună public proiectului unei restructurării guvernamentale de proporții. Cu toate acestea, Tăriceanu refuză încă să se pronunțe tranșant, și nici nu i-a oferit vreo garanție lui Dragnea, în ceea ce privește o eventuală susținere. Aceleași surse ne-au dezvăluit că Niculae Bădălău a purtat deja o serie de negocieri cu Tăriceanu, asigurându- l că restructurarea Executivului nu va periclita cele patru portofolii conduse de ALDE. La rându-i, Dragnea s-a străduit să contraatace ofensiva lui Bădălău, solicitând, ieri, o ședință de urgență a coaliției de guvernământ.
Vrea să candideze la Cotroceni!
Potrivit surselor EVZ, Călin Popescu Tăriceanu (foto) va negocia în continuare cu ambele tabere din PSD, deoarece are interesul ca actuala coaliție de guvernământ să rămână la Palatul Victoria, pentru a-și crește gruparea. Din același considerent, Tăriceanu e decis să candideze la prezidențialele din 2019, ceea ce nu reclamă necesitatea unei îndepărtări de PSD, întrucât candidatul social-democrat va avea nevoie, la fel ca în 2014, de participarea unui „iepure” menit să rupă din electoratul dreptei.
Apel după o vacanță întreruptă din cauza PSD
Tensiunile de la vârful PSD i-au întrerupt vacanța lui Tăriceanu, care a fost nevoit să se întoarcă în țară pentru a discuta cu liderul pesediștilor. „Am avut o întrevedere cu Liviu Dragnea care m-a informat cu privire la conținutul discuțiilor din CEx-ul PSD (...) Profit de ocazie și fac un apel colegial la cei din PSD, în calitate de partener de coaliție, să se concentreze cu precădere pe agenda publică, pe agenda cetățeanului (...) Există un protocol PSD-ALDE, iar produsul înțelegerii e actuala formulă de guvernământ. Dacă Mihai Tudose dorește – deși eu nu sunt 100% convins -, poate veni să discutăm, cu diverse propuneri. Ca iubitor al automobilelor, eu îi transmit că e mai bine să înveți să conduci Trabantul bine, și abia după aia să participi la Formula 1! (...) Nu am auzit ca Tudose să se pronunțe pentru restructurare, în mod clar și fără echivoc, în spațiul public (...) Comentariile le facem în cadrul coaliției, nu îi voi transmite nimic premierului prin intermediul presei”, a declarat Tăriceanu.
Norica îi ia apărarea lui Tudose
Dovadă că nu iese fum fără foc, președintele Consiliului Național ALDE - am numit-o pe europarlamentara Norica Nicolai – a sus ținut, la RFI, că este nevoie de „o regândire a formulei de administrare a Guvernului”, avertizând că „există ministere pe care practic populația nu le cunoaște”. Ea a subliniat faptul că, deși se impun modificări ample, ALDE nu este dispusă să cedeze vreun minister, în eventualitatea unei viitoare restructurări. Conform surselor EVZ, și în ALDE există nemulțumiri privitoare la maniera în care Liviu Dragnea înțelege să se implice în treburile Executivului.