Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Secretul lui Tudorel Toader. Cele zece zile critice ale ministrului Justiției
Secretul lui Tudorel Toader. Cele zece zile critice ale ministrului Justiției

Secretul lui Tudorel Toader. Cele zece zile critice ale ministrului Justiției

Fără Tudorel Toader, viața noastră, a românilor, ar fi mult mai seacă. Accentul său, inițiativele lui legislative care ridică mulțimile mai eficient decât alertele de cutremur, micile războaie pe care le pornește și tot el le oprește după calcule numai de el știute, Tudorel pare că s-a născut și a bătut drumul până la București doar ca viața noastră politică să nu moară de plictiseală.

Nimeni nu poate contabiliza cu acuratețe de câte ori s-a discutat în ultimii doi ani de demiterea sa iminentă. Cred că nici el nu mai știe de câte ori a citit diminețile, când pornea spre serviciu, că mai are una, două zile până la remaniere sau că orele-i la minister sunt mai puține decât cele petrecute de o tavă cu mucenici moldovenești în cuptor.

În timp, parcă am depistat o schemă prin care ministrul Toader reușește să scape din clinciurile în care intră singur. Se discută de demiterea sa iminentă, pac, scoate din joben propunerea de a da o ordonanță care să extindă motivele de revizuire a sentințelor definitive pe motive care au legătură cu protocoalele secrete! N-ai cum să-l mai demiți când el pare că se pregătește să dea o lovitură mortală statului paralel! Altădată, se strânge lațul în jurul gâtului ministrului, zdrang, iese Toader și îi cere lui Klaus Iohannis să îl decapiteze pe Augustin Lazăr, pe modelul Laurei Codruța Kovesi. Și cum să-l mai dai afară, când omul tocmai e încleștat într-o luptă pe viață și pe moarte cu adversarul tău numărul 1?

Celebra OUG 7 pare ruptă din același scenariu. Din interiorul Coaliției de guvernare se punea din nou presiune pe ministrul Justiției, fiind în așteptare două ordonanțe de urgență. Două ar fi temele de presiune: prima este legată de rezolvarea problemei proceselor soluționate de completuri de cinci, constituite nelegal. E vorba, normal, de procesele care au primit sentințe mai demult, aflându-se acum în afara termenului legal pentru atacarea deciziilor. Acest proiect de ordonanță nu a apărut încă. Al doilea act normativ despre care se spune că e așteptat de cei din Coaliție este unul care să cuprindă toate articolele din Codul Penal și cel de Procedură Penală care au trecut de controlul Curții Constituționale. Acum multe săptămâni, comisiile juridice s-au oferit să legifereze aceste articole și să le trimită plenurilor și apoi spre promulgare, dar ministrul a spus că nu e nevoie, pentru că va da Ordonanță. Nici acest proiect nu l-a văzut nimeni.

Asta cu văzutul-nevăzutul proiectelor lui Tudorel Toader nu e un lucru nou. Am văzut-o luni pe Viorica Dăncilă spunând că nu a văzut niciun proiect de ordonanță, în condițiile în care ministrul spunea că el mai au nevoie doar de ultima viză de la șeful Guvernului. Îmi amintesc că, la ultima ședință CExN la care a participat Mihai Tudose ca premier, colegii îi reproșau că blochează Legile Justiției, iar el s-a apărat că nu are cum să le ”dea drumul” pentru că nu le-a citit. S-a dovedit că avea dreptate, nu că i-ar fi folosit la ceva. Și atunci Toader a scăpat pentru că a cerut demiterea lui Kovesi și lumea a uitat de faptul că proiectele legilor erau, de fapt, niște powerpoint-uri.

Cam astea ar fi cele două-trei ordonanțe pentru care Toader are ultimatumul de la liderii Coaliției, trebuind să le rezolve în vreo zece zile de acum încolo.

Ca de fiecare dată, și acum revin la OUG 7, când treaba se complică ”la partid”, a izbucnit un nou scandal, cu mitinguri, presiuni externe. Era nevoie de toate prevederile din ordonanța de urgență dată de Toader și modificată tot de Toader? Evident că nu, cu câteva excepții, cum ar fi cele privitoare la promovarea la Înalta Curte, nu era nicio grabă.

Până la urmă, ăsta ar putea fi secretul supraviețuirii lui Tudorel Toader în ciuda eternei discuții că urmează să fie demis.

PS ”Rezerva de cadre” pentru funcția de ministru e inepuizabilă, dar nu cred că acum PSD are nevoie de un ministru precum Eugen Nicolicea sau Florin Iordache, potențialul de proteste fiind crescut după apariția OUG 7, dar nici nu ar apela la unul care să caute ”pacea”, așa cum e Robert Cazanciuc, și el un nume vehiculat drept posibil înlocuitor al lui Tudorel Toader. Cu bune, cu rele, cu o agendă secretă pe teme colaterale, el pare că va fi păstrat. Va fi sacrificat, doar dacă, în prag de europarlamentare, PSD și ALDE vor să facă unele concesii colegilor din familiile lor politice.

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: