Tudorel Toader, în CURS DE COLIZIUNE cu sindicaliștii din penitenciare. Declarațiile ministrului au pordus un RĂSPUNS APRIG. „Îl SOMĂM PUBLIC...”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a transmis, luni, un mesaj cu privire la informațiile apărute în presă, legate de evacuarea Corpului A al Penitenciarului Iași. În spațiul public apăruseră informații despre „450 de deținuți” a căror viață ar fi fost pusă în pericol de starea în care se află închisoarea. Toader a insistat că informația trebuie corectată, dar a fost contrazis prompt de sindicaliști.

Ministrul Toader a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj care face referire la „pericolul pentru siguranța vieții” din Corpul A al penitenciarului, contrazicând informațiile cu privire la evacuarea de urgență.

 

 

„Precizări referitoare la afirmațiile din spațiul public, potrivit cărora "450 de deținuți au fost evacuați de urgență din penitenciarul Iași"!

Subtitlu - Cerința unei informări corecte a opiniei publice!

În data de 28 august 2017, efectuam prima vizită oficială în penitenciarul din Iași. Cu acea ocazie am constatat faptul că existau două expertize tehnice referitoare la starea tehnică a corpului A, din respectivul penitenciar.

Prima expertiză, din decembrie 2008, concluziona în sensul că "probabilitatea de prăbușire este redusă, dar sunt așteptate degradări structurale la incidența seismului".

A doua expertiză, din februarie 2016, concluziona în sensul că, pavilionul A intră în categoria clădirilor care " nu satisfac cerințele asociate obiectivului de performanță - siguranța vieții".

În data de 29 august 2017, penitenciarul din Iași a înaintat către Administrația Națională a Penitenciarelor/ANP/ nota de concept pentru edificare unui nou pavilion. Prin adresa nr. 35063 din 28.09.2017, penitenciarul din Iași a transmis la ANP tema de proiectare pentru noul pavilion, temă aprobată la data de 08.11. 2017, aflată în faza studiului de fezabilitate.

La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile și legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condițiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110%!

În sensul celor de mai sus, începând cu data de 01.03.2018 s-a desfășurat un plan de redistribuire a deținuților. La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iași, se mai aflau 84 de deținuți, urmând ca și aceștia să fie redistribuiți.

Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deținuți, nefiind vorba despre "evacuări de urgență"!”, a afirmat Tudorel Toader.

Declarația fostului judecător al CCR vine în contextul în care Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis, pentru EvZ, un răspuns care vizează direct declarațiile ministrului Justiției. Sindicaliștii îi cer lui Toader să facă public documentul care arată că Pavilionul A se află pe lista de reparații capitae. În același timp, aceștia îl acuză pe ministru de dezinformare, dar și de  faptul că nu a cerut dezafectarea clădirii, deși cunoștea pericolele de acum jumătate de an.

Corpul A al Penitenciarului Iasi trebuia dezafectat, fiind un pericol pentru "siguranta vietii"

Ministrul Toader posteaza pe pagina de Facebook un mesaj referitor la evacuarea Corpului A al Penitenciarului Iasi, precizand ca nu este vorba despre o evacuare de urgenta a celor peste 450 de detinuti, desi cladirea este un pericol pentru "siguranta vietii" inca din februarie 2017, iar dansul a fost informat personal despre asta in august 2017.

In acest context, cunoscut fiind faptul ca Tudorel Toader are neplacutul obicei de a dezinforma, il somam public sa prezinte documentele care demonstreaza ca pe lista de reparatii capitale pentru anul 2018 se afla si Corpul A al Penitenciarului Iasi, corespondenta la care domnia sa face referire nefiind relevanta raportat la gravitatea situatiei.

Consideram extrem de grav faptul ca la 6 luni de la data la care Tudorel Taoder a luat la cunostinta despre faptul ca o cladire a unui penitenciar este un pericol pentru "siguranta vietii" nu a dispus dezafectarea acesteia. Faptul ca, in prezent, inca mai sunt 86 de detinuti si personalul care lucreaza cu acestiain acea cladire este o dovada de extrema iresponsabilitate.

Cerem, in consecinta, minsitrului Justitiei dezafectarea acelei cladiri si, pentru ca imaginea dezastrului mandatului Toader sa fie completa, ii cerem sa prezinte o lista completa a cladirilor din sistemul penitenciar care la acest moment prezinta un risc similar. Realitatea este ca, desi ministrul anunta modernizari, acestea nu se intampla. Dimpotriva, sistemul penitenciar se prabuseste”, au transmis sindicaliștii.