A fost a treia încercare a Opoziției de a vota moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader și încă o piatră de încercare pentru deținătorul portofoliului Finanțelor, Eugen Teodorovici. În cazul lor, votul moțiunilor a fost amânat pentru data de 6 mai. A intrat în scenă și ministrul Energiei Anton Anton, împotriva căruia a fost depusă o moțiune simplă. Toader și Anton nu au emoții, primul datorită experienței unor astfel de încercări, iar al doilea, pentru că știe că nu are nimic de pierdut. Amândoi sunt susținuți de ALDE, dar nici măcar gândul că partenerii de coaliție, parlamentarii PSD, ar vota împotriva lor nu le dă frisoane.
Ministrul Energiei Anton Anton chiar avea ieri frisoane, dar nu din cauza emoțiilor că ar putea primi un vot de blam la Camera Deputaților, ci pentru că este răcit. Anton a spus, pentru Evenimentul zilei, că deși este răgușit, merge în Parlament să le răspundă inițiatorilor moțiunii.
Reproșurile liberalilor
Liberalii au depus moțiunea cu titlul „SOS sectorul energetic - PSD şi ALDE duc România în beznă” vizat fiind ministrul Anton Anton. Ei se declară îngrijorați de asaltul PSD-ALDE asupra companiilor energetice. „Singura preocupare a alianței PSD-ALDE este plasarea de oameni incompetenți și obedienți, fii sau fiice, veri sau verișoare, amante, nore sau gineri în funcții de decizie în companiile din domeniul energetic și sifonarea de bani pentru clientela politică a PSD-ALDE”, se arată în textul moțiunii. Inițiatorii mai susțin că „prețurile la energie au crescut mult în ultimii ani, iar securitatea energetică a țării este în pericol, în principal din cauza lipsei investițiilor în sector”.
Documentul mai cuprinde îngrijorări legate de faptul că România importă tot mai multă energie electrică și gaz natural. Textul moțiunii este foarte lung, iar ministrul trebuie să răspundă tuturor acuzațiilor care i se aduc. Astăzi deputații vor vota moțiunea.
Îl bate gândul de demisie
Ministrul Justiției a avut, ieri, o zi plină înaintea votului moțiunii. El a fost ghid la Parlament pentru un grup de studenți la Drept din Iași. Deoarece și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost foarte ocupat și Toader nu știa dacă are ocazia să-l vadă la vot, (în acel moment nu știa că se amână, din nou, votul), s-a dus, cu tot cu studenți, la el. Tudorel Toader a spus că nu are niciun fel de emoții și că nu este preocupat „să recepteze semnale” dacă este sau nu agreat de senatorii PSD. Ministrul a făcut glume și demonstrații practice legate de retragerea sa și de disponibilitatea de a face un pas în spate. Toader a făcut doi pași în spate. El a reafirmat că orice variantă este posibilă, chiar și demisia, dar că până nu vede că în Monitorul Oficial apare alt nume de ministru în locul lui, își vede de treabă. „În momentul acela îl aştept la minister, în momentul acela predau documentele pe bază de proces-verbal, dau sigiliul ministerului şi la gară”, a declarat Toader. La gară, în sensul că ia trenul spre Iași unde îl așteaptă studenții și un cabinet de avocatură.
Chiar dacă Tudorel Toader este glumeț, surse din partid spun că răgazul dat ministrului este pentru a se gândi și consulta și cu premierul. Oricum, ministrul a spus că se va consulta cu Tăriceanu în ceea ce privește eventuala demisie pe care o consideră „un act de voinţă unilateral şi care nici nu poate fi refuzat, să spunem, cenzurat”. În ceea ce-l privește pe ministrul Finanțelor, inițiatorii, chiar în titlul moțiunii „Eugen Teodorovici-românii îți cer să demisionezi” îi sugerează ce are de făcut. Și în cazul lui, votul se va da în 6 mai.
Senatoarea Alina Gorghiu spune că amânarea votului pe moțiunea împotriva lui Tudorel Toader reprezintă un abuz și se încalcă grav regulamentul Senatului, potrivit căruia „data dezbaterii moţiunii simple nu poate depăşi șase zile de la data depunerii acesteia”. „Din păcate, Opoziţia este martorul unui şantaj reciproc între PSD-ALDE şi Tudorel Toader”, a afirmat Gorghiu.