Tudorel Toader, ministrul Justiției i-a chemat la raport pe șefii Parchetelor

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a decis astăzi, conform legi fundamentale a statului Român, Constituția, să-i cheme la ”raport” pe șefii Parchetelor. Astfel, magistrații Augustin Lazăr, procurorul general al României și Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA se vor întâlni, de îndată, cu ministrul profesor dr Tudoerel Toader.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al ministerului, Raul Giuglea, ne-a declarat că întâlnirea va avea drept subiect principal raportul MCV pe Justiție. 

Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit la momentul aderării României la Uniunea Europeană în 20071 pentru a remedia deficiențele reformei sistemului judiciar și pentru a combate corupția. De atunci, rapoartele MCV încearcă să contribuie la orientarea eforturilor autorităților române prin recomandări specifice și evaluează progresele realizate. În acest an se împlinesc zece ani de monitorizare prin MCV și Comisia marchează momentul printr-o prezentare generală a realizărilor, a provocărilor rămase și a celorlalte măsuri care mai sunt necesare pentru a se asigura îndeplinirea obiectivelor MCV. Astfel cum a subliniat Consiliul în mod repetat, MCV se va încheia atunci când vor fi îndeplinite în mod satisfăcător toate cele patru obiective de referință care se aplică României. Obiectivele de referință au fost definite la momentul aderării și acoperă aspecte esențiale

pentru funcționarea unui stat membru – independența și eficiența sistemului judiciar, integritatea și lupta împotriva corupției. Pentru ca aceste obiective să fie îndeplinite, este nevoie de o combinație de măsuri legislative și instituționale. În plus, respectivele măsuri pot fi evaluate pe deplin numai verificându-se dacă efectele lor sunt resimțite în practică și dacă se poate considera că ele sunt încorporate în cadrul juridic și instituțional din România și că sunt ireversibile. În aceste condiții, cetățenii pot avea încredere că deciziile și practicile din România respectă pe deplin statul de drept și se constituie baza pe care se clădește încrederea reciprocă necesară pentru punerea efectivă în aplicare a dreptului UE.”