Toader îi spulberă speranțele lui Iohannis: „Nu se pot reglementa OUG-urile. Trebuie revizuită Constituția!”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că nu i se poate interzice Guvernului să mai dea ordonanțe de urgență din moment ce acest atribut este precizat în Constituție. Potrivit ministrului, acest aspect poate fi schimbat numai printr-o revizuire a Constituției.

Tudorel Toader a oferit, marți, o primă reacție după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum.  

„Am văzut și eu toată dezbaterea din spațiul public. Mai consultăm Parlamentul o dată, extindem aria de referință a întrebărilor pentru referendum. Dezbaterea fiind în curs, nu este rolul meu să mă amestec. Până atunci vreau să vă spun că în Constituție există această abilitare a Guvernului ca în situații excepționale, de urgență, să emită Ordonanțe de Urgență. Din moment ce o prevedere este de rang constituțional, ca prevederea respectivă să fie extrasă din Constituție, să nu mai existe, trebuie o procedură de revizuire a Constituției.”, a spus Tudorel Toader.

Luni, președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă prin care a reiterat intenția acestuia de a declanșa un referendum pe probleme de Justiție. De asemenea, el a anunțat că va consulta Parlamentul pentru a extinde aria referendumului. Președintele consideră că este necesară reglementarea ordonanțelor de urgență.

„Vom avea referendum pe 26 mai. Este un lucru cunoscut că guvernarea pesedistă a eșuat. Mult promisele spitale, în special cele regionale, nu mai există nici măcar pe hârstie. S-au pierdut autostrăzile prin sertarele ministerului de resort. Economia suferă din cauza experimentelor făcute de PSD. Asaltul asupra justiției nu se mai termină. Un asalt constant, continuu, care a început cu OUG 13, care a scos sute și sute de mii de români.

Eu nu pot să accept să existe amnistie și grațiere pentru corupți. O imensă problemă a apărut pe parcursul guvernării PSD. (...) Este obligatorie reglementarea acestor OUG, cum este clar că trebuie introduse posibilități de contestare a acestora la CCR. Pentru toate aceste motive, ne dăm seama că acea consultare inițială pe care am făcut-o a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD.

Am decis să fac o consultare a Parlamentului României. Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanțe de urgență în domenii precum Justiția și legislația penală până nu se exprimă poporul român.”, a declarat președintele Iohannis.